TV4 – Kalvblanquette

Blanquette de veu Frederik Zäll1

Hej vänner,

Igår var det nyhetsmorgon på schemat. Klippen kan ses under en period här>> och även här>>>.

Receptet, det vill säga det viktiga finner ni så klart här! 🙂

Blanquette de veu Frederik Zäll2

KALVBLANQUETTE MED GULA KANTARELLER
Blanquette de veau

4 portioner

800 g grytbitar av kalv
4 morötter
2 gula lökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ dl mjölk
2 msk konjak
Flingsalt & svartpeppar
Bouqet garní (lagerblad, timjan & persilja)
2 hg gula kantareller plus lite smör
Serveras med kokt potatis & kokta grönsaker

I kockens glas: Bourgogne Hautes Côtes de Nuits
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’um m’a dit

 

Systembolaget verkar ha ngt strul med sin sajt just i detta läge som jag bloggar, men kika in där senare för mer info om vinet. Grymt bra.

Lägg de fina köttbitarna i en gjutjärnsgryta och täck precis med vatten. Koka upp och skumma av.

Skala och skär lökarna i båtar. Skala och slanta morötterna. Bind samman er bouqet garní. Lägg alltsammans i grytan och strö över två nypor flingsalt och vrid några varv på pepparkvarnen.

Täck grytan med lock och låt sjuda sakta i cirka 90 minuter tills köttet är helt mört och fint.

Häll därefter över buljongen i en kanna och håll kött, lök och morötter varmt i ett foliepaket. Kassera kryddbuketten.

Hetta upp plattan något och hetta upp smöret i den tomma grytan. Vispa ner mjölet och späd sedan lite i taget med buljongen och mjölken tills ni får en vit, slät och lagom tjock sås enligt eget tycke och smak. Slå på lite konjak och låt sedan såsen sjuda i 10 minuter. Fortsätt späda med buljongen under tiden om det behövs. Smaka av.

Lägg de ansade kantarellerna i en kall gjutjärnspanna och hetta upp. Häll av vätskan som svampen släpper ifrån sig efter några minuter och tillsätt en rejäl klick smör. Stek svampen gyllene vilket tar 4 – 5 minuter.

 

Blanquette de veu Frederik Zäll3

Vid servering, lägg det varma köttet i en serveringsgryta och häll över den ljusa, fina såsen. Strö över grovt hackad persilja och de vackra kantarellerna.

Servera med kokt potatis och gärna lite kokta grönsaker.

LIVSLYX!!! 🙂

Du kanske också gillar

  1. Maria

    Gud så gott det där verkar! Blir nog till att leta kalvkött i affären imorgon. Tack för en jättefin inspirerande blogg!
    Ha en fin helg.

  2. lyxlagat

    Glädje Maria! Det är gryyymt gott! 🙂
    //F