Tryffel på burgaren & Äventyr på isen

Hej vänner,

Igår hann jag inte med något inlägg. Marie körde fast ena bilen så hårt att jag fick gräva i nästan en timme. Därefter lämnade jag Elvis på dagis och skyndade hem för att ta lillbilen till ett reportage jag skulle göra för tidningen Äventyr där jag har en egen avdelning under namnet Zäll’s Kitchen. Givetvis startade inte bilen då batteriet tömts under den kalla natten. Perfekt. 5-6 barn och 4-5 vuxna som ska vara med och bli bjudna på mat ute på isen där vi skulle pimpla står alltså och fryser och väntar på mig som inte kan röra mig en meter. Stress… Jaja, till sist fick jag upp batteriets laddning och bilen hostade till sist igång. Vi jobbade och jag fixade till en finfin trerätters i vintervädret som blev riktigt riktigt bra. Det var ju skönt att det slutade gott…

Förra fredagen så kom det ett önskemål om recept på tryffel och nu när jag sitter här och skriver så tänkte jag att jag ju kan tipsa om ett recept jag tidigare skrivit här på bloggen. Det är Mark Dowdings hamburgare som har kallats världens dyraste. Recept och några rader om det finner ni nedan. Man kan byta ut en del av ingredienserna… Haha! 🙂

Annars tycker jag faktiskt att fläskfilé som man späckar med mortadella och vit tryffel är löjligt gott. Servera med smörstekta primörer och en hemmagjorrd basilikaolja…

Jag hade två frågor jag tänkt ställa till mästerkocken Mark Dowding och nu lyckades jag göra det via mail istället. Receptet och svaret jag fick finner ni nedan. Vilka frågor jag ställde..? Vad ska kocken ha i sitt öra & i sitt glas när man tillagar hamburgaren? Haha! 😀

The ingredients that I used, although some of the finest in the world and clearly taste really great, but that doesn’t mean that they will taste great in the burger, its never as simple as just adding expensive or random ingredients, and then thinking the tastes will work together, this is lazy food development.  How we develop our food: from the World’s most expensive burger or one of our Whoppers we always make sure that every ingredient adds either taste or taste and texture, and that it combines with the other ingredients to make it a harmonious balance of layered flavours.

As for the ingredients, take pata negra, can you imagine a better combination of a few slices with a glass of Rioja, or the heady scent of a truffle shaved over creamy scrambled eggs, or the rich moist bite of a flame grilled burger, these are foods of the gods.

Whilst creating burger I will typically listen to a number of different bands depending on my mood, normally a group like Blur as we are from the same area in London, I enjoyed the Kaiser Chiefs in New York and listen to them when I am developing new ideas, and when I am cooking on the BBQ I like to listen the Florence and the Machine.  As for what goes in my glass, again this varies on the situation, I enjoy a good Pinot Noir, and a great chilled beer.

Wagyu-burgare

I följande ordning ska de olika ingredienserna läggas. Kör hårt!

Nygräddat hamburgerbröd smaksatt med iransk saffran och vit tryffel – Överdel
21 g organisk majonäs
9 g machesallad
20 g sauterad lök, i Cristal champagne
9 g vit tryffel
En skvätt 12-årig balsamvinäger från Modena
20 g lufttorkad Pata negra-skinka
1 g rosa Himalaya-salt
Japansk Wagyu-biff
Nygräddat bröd smaksatt med iransk saffran och vit tryffel  – Underdel

Vi ses på min bokblogg nu. Hej hej vänner!

Du kanske också gillar