Marinerad fläskkotlett med rotsaker i balsamico

God måndag vänner. En dag kvar tills jag drar till Thailand, med sol, bad och familjetid på schemat. Glatt liv! 🙂

I helgen hade vi besök av Maries bror med familj och även min svärmor och Maries farbror Leif förgyllde vår eftermiddag. Det skulle givetvis bjudas på gott och detta var vad jag kom fram till;

Marinerad fläskkotlett med rotsaker i balsamico

4 portioner

800g fläskkotlett, benfri
Marinad:
1 msk mörk rom
1 msk rödvinsvinäger
1 msk kikkoman soja
1 tsk mald kryddpeppar
1 nypa flingsalt
1 nypa svartpeppar
2 tsk jerk-kryddning
2 pressade vitlöksklyftor
Rotsaker (totalt ca 1 kg):
rotselleri, morötter, potatisar, rödbetor, palsternackor
1 squash
150 g chévre
balsamvinäger
färsk oregano & timjan
flingsalt
svartpeppar
olivolja
I kockens glas: Monti Garbi Ripasso nr 5328
I kockens öra: Barry White – Can’t get enough of your love

Grymt vin. Testa det! 🙂

Marinera köttet kvällen innan servering så blir det riktigt smakrikt och saftigt. Skiva köttet i 2 centimeter tjocka skivor och lägg skivorna i dubbla fryspåsar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den i påsen. Knyt ihop säcken och vänd runt tills alla köttbitarna är väl bekanta med marinaden. Lägg i kyl och låt marinera i minst 8 timmar. Vänd gärna runt lite då och då.

Värm ugnen till 175°C och fixa till rotsakerna. Skala och skär rotsakerna i ganska stora bitar. Även squashen delas i stora bitar. Lägg allt på en plåt och ringla över rikligt med olivolja och balsamvinäger. Strö över finhackade örter, flingsalt och svartpeppar och sätt in i ugnen. Låt stå i 30 minuter.

Torka av köttbitarna lätt och stek dem nästan klara i en grillpanna. Lägg dem i en ugnsform, täck med folie och ställ in längst ned i ugnen.

När rotsakerna är klara, ta ut dem och smula över chèvren. Ringla över ytterligare lite balsamvinäger och sätt tillbaka i ugnen i 5 minuter.

Servera det skapta verket med en grönsallad och lite gott bröd. Glädje! 🙂

//Frederik – Vi ses på bokbloggen!

Du kanske också gillar