Tomatbrässerad nötstek & Rupert & Rothschild

Tomatbrässerad nötstek

Jag är hemma igen. 🙂

Efter en krävande, men otroligt rolig och lyckad turné är det dags att komma igång med arbetet på kokboken igen. I veckan skall här lagas och fotograferas. Inte bara mat förövrigt. Även jag själv skall tillsammans med de andra AOM-bloggarna fotograferas idag. Får väl se hur det blir. Känner mig inte helt återhämtad efter turnélivet ännu… 😉

Väl hemma ställde jag mig så klart i köket och pulade runt bland karotter och kastruller. Resultatet kommer här:

Tomatbrässerad nötstek med färsk pasta & Rupert & Rothschild

4 portioner

800g nötstek
2 burkar krossade tomater
8 soltorkade tomater
10 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk oregano
2 lagerblad
1 glas rött vin
Olivolja
Salt & peppar
Färsk pasta till er alla
I kockens glas: Rupert & Rothschild Cabernet Sauvignon – Merlot
I kockens öra: Nino Rota – Love theme Romeo & Juliet

Dramatisk musik och ett underbart dramatiskt vin som jag fann i en butik under turnén. Nino Rota som skrivit oändligt med vacker filmmusik är en underbar ackompanjör till matlagning. Speciellt när maten är inspirerad av det italienska köket.

Bind upp steken med steksnöre. Hetta upp olivolja i en vacker gjutjärnsgryta tillsammans med två krossade vitlöksklyftor. Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i vitlöksoljan.

Lyft ur steken och släng vitlöksklyftorna. Stick åtta små hål i steken lite här och där och tryck ner en skalad vitlöksklyfta och en soltorkad tomat i varje hål.

Fräs tomatpurén i den heta oljan och slå på vinet. Låt koka kraftigt i ca en minut, dra ned värmen och slå sedan på två burkar tomatkross. Finhacka örterna och vänd ner dem tillsammans med två hela lagerblad.

Lägg försiktigt ned steken och låt grytan sjuda på svag värme i ca 1,5 timmar. Vänd steken efter halva tiden och ös den med tomatsåsen var 10:e minut.

Här finns det gott om tid för att lyssna på musik och smutta rödvin. Njut i lugn och ro.

När steken är klar så skall den tas upp och få vila i tio minuter. Slå in den i bakplåtspapper och lägg åt sidan. Koka så länge upp välsaltat pastavatten.

När steken vilat så skall den trancheras. Ca 1 cm tjocka skivor blir bra. Lägg sedan tillbaka skivorna i tomtsåsen och låt värmas samtidigt som pastan kokas i två minuter.

Serveras rykande hett med en god bit bröd och en fin sallad.

Ta hand om er vänner.

//Frederik

Du kanske också gillar