Tidningsgrillad Röding

Yes, Eskobar har anlänt i Köln där vi spelar tillsammans med Roxette i en utsåld jättearena i kväll. Hyfsat kul, haha! 🙂 Här kommer ett coolt tips från arkivet som vi tänkte testa idag igen… Kör hårt vänner!

Tidningspapper..? I maten..? Nja, inte tvunget i maten som en krydda, men tidningspapper kan användas som hjälpmedel vid tillagningen och till exempel Fish n’ chips serverad i ihoprullat tidningspapper är ju lite av en klassiker. Det är inte bara så att dagens tillagningsmetod fungerar bra och är lite kul, det är rent av praktiskt också. Man grillar alltså fisken inlindad i blött tidningspapper och det skyddar fisken från att brännas vid. Eftersom tidningspappret är rejält genomblött så tar det inte fyr på grillgallret. När ena sidan av paketet har förkolnat och det börjar pyra lite väl så är det dags att vända på fisken. Grilla till samma resultat på andra sidan och sen är det klart.

tidningsgrillad fisk, grillad röding, grillad fisk, lyxlagat, frederik zäll

TIDNINGSGRILLAD RÖDING

2 portioner

1 röding, cirka 1 kilo (urtagen och sköljd)
1 dagstidning, minst 10 helsidor
1 citron
50 g smör
1 knippe finfin dill
Havssalt & svartpeppar
Serveras med kokt potatis och krispigt grönt

Tänd er grill och fixa till en finfin glöd. Vi vill inte ha öppen eld när vi ska grilla så låt den brinna klart innan fisken hamnar på gallret.

Lägg den hela, urtagna fisken på en skärbräda. Fyll den med klickar av smöret, fint skuren dill, rikligt med havssalt och svartpeppar och avsluta med att pressa över saften av en citron.

Blötlägg en helsida från en dagstidning och rulla in fisken till ett kompakt paket. Fortsätt med ytterligare en helsida och fortsätt så tills ni rullat ihop cirka 10 helsidor.

Lägg fisken på gallret, cirka 5-7 centimeter över glöden och grilla fisken i 12 – 13 minuter på varje sida tills tidningspappret förkolnat. Skulle det mot all förmodan ta fyr i pappret så kan man stänka på lite vatten bara.

Vid servering klipper man upp pappret längs med fiskens buk och när man sedan viker upp pappret så finner man att även rödingens skinn följer med och blottar det underbart goda, vackra som nu blir er middag tillsammans med kokt potatis. Skyn som finns i fisken är en helt ljuvlig sås. Glädje!

tidningsgrillad fisk, grillad röding, grillad fisk, lyxlagat, frederik zäll

//Frederik Zäll & Eskobar

Du kanske också gillar