Thaimat

wok pinnar

Thaimat står på menyn. Det börjar likna sommar då tycker jag. Fram med en kall singha och lite glädjemusik. Tjo! 🙂

Wokad krabba och risnudlar

ca 4-5 portioner

1 burk äkta krabbkött
4 portioner risnudlar
2 klyftor vitlök
3 rödlökar
2 morötter
200 g sockerärtor
3 lime
1 bit ingefära, tumstor
1 röd chilifrukt
1 kruka koriander
3 msk sesamfrön
tabasco
fisksås
sweet chilisås
japansk soja
majsolja
vatten

I kockens glas: Singha (nr 1428)
I kockens öra: Dolly & Kenny – Islands in the stream

Både till kocken och matgästerna serveras Singha. Världens bästa dryck till stark mat. Overkligt glädjande. Låten har inget som helst med maten och drycken att göra, men bra är den. Galet bra! 😀

Nu tänkte jag vi skulle fixa till alla ingredienser och lägg upp i separata skålar som tv-kockarna gör. Det finns faktiskt en väldigt bra poäng med just den idén eftersom när man wokar så har oljan en hög temperatur och det hela ska gå raskt. Då är det bra att vara 100% förberedd…

Dela och kärna ur en chilifrukten. Skär den i tunna strimlor. Skala och skär tre röda lökar i båtar, lägg båtarna i en skål. Skala och skiva fint 2 klyftor vitllök. Lägg skivorna åt sidan. Skala och riv fint en tumstor bit ingefära i en liten skål. Skala och tärna morötterna i mycket små och fina tärningar. Skär sockerärtorna i tunna skivor, tvätta och zesta två av limefrukterna. Släng dock inte frukterna, vi ska pressa dem senare. Skala den tredje och filéea den, dvs skär ut klyftorna med en vass kniv. Hacka klyftorna grovt. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de får en fin, nötig doft och vackert gyllene färg.

Blötlägg nudlarna i kallt vatten i 15 minuter.

Hetta upp 1 msk majsolja i en wok eller stor stekpanna. Blondera vitlöksskivorna hastigt utan att de tar färg och vänd sedan ner chilistrimlorna. Tillsätt rödlök, morötter, sockerärtor, limezest, riven ingefära och låt fräsa under konstant omrörande och hög värme i en minut eller två. Vänd ner 1,5 msk fisksås, 1,5 msk soja, 3 msk sweet chili, de hackade limeklyftorna, 1,5 dl vatten och smaka av med tabasco. Det skall vara ganska hett.

Mer sälta? Fisksås eller soja. Mer sötma? Sweet chili. Mer hetta? Tabasco. Mer syra? Pressa i lite limejuice… När ni är nöjda med smakernas balans är det dags för nudlarna, krabbköttet och koriandern att få göra ett besök i woken. Häll av vattnet från nudlarna först.

Vänd ner godsakerna och stäng sedan av plattan. Vänd runt så att allt blandas och täck med lock. Låt smakerna och värmen spridas och låt det hela dra till nudlarna är precis lagom mjuka. Servera med en bit lime, fint skuren koriander och rostade sesamfrön.

thaiwok

 

Du kanske också gillar