Då var det dags!!
Sillarna ska göras, här kommer tre varianter som jag verkligen diggar! Söker ni här på bloggen, så finner ni fler sillar som kanske kan passa! 🙂
I kockens glas: Krenkerup Påskeöl
I kockens öra: Joni Mitchell – Big Yellow Taxi
ÄPPELSILL MED BOULARD CALVADOS
Lagen:
0,8 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk äppelscidervinäger
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
5 kryddnejlikor
1,5 dl vatten
Till inläggningen:
4 msk Boulard Calvados
1 burk inläggningssill
1 rött äpple
Koka ihop lagen och låt den svalna. Slå på calvados i den kalla lagen.
Låt sillfiléerna rinna av. Skär dem i fina munsbitar, skiva äpplet tunt.
Varva sill och äpple i en ren glasburk. Häll över lagen, täck med lock och låt dra i kylskåp i två dygn.
—
SKÅNSK SENAPSSILL
1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil
Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.
Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, socker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt sockret och även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.
Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.
—
LÖKSILL
1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad
Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.
Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.
Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.
Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.
Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!
Lämna ett svar