Julkalkon på amerikanska

Visst! Nu är det dags för kalkonmiddag. Receptet här är på kalkonbröst vilket så klart gör tillagningstiden bra mycket kortare än om man jobbar med en hel kalkon. Ett helt magiskt fint recept och en otroligt god julmiddag i sann ”Amerikanska södern-anda”! 🙂 Njuuut vänner!

Mitt tips är att läsa igenom receptet noga och lägga upp ett tydligt schema för när saker och ting ska in i ugnen och så vidare. Börja med att rimma kalkonbrösten och färdigställa baconmarmeladen (längst ned i detta inlägg). Ta sedan en god jullöl, förlsagsvis en Anchor Christmas Ale och skriv ned tider för de olika momenten, det är hur lätt som helst och hur lugnt som helst om man bara skaffar sig koll på läget!

christmas, turkey, julmat, julbord, kalkon, julkalkon, gravy, sås till kalkon, baconmarmelad, marmelad, frederik zäll, amerikansk julmat, lyxlagat

ROAST TURKEY BREAST & CHRISTMAS GRAVY
Sweet potatoes & apples and a delicious bacon marmelade

8 portioner

Kalkonen:
2 dl salt och lika mkt socker
3 lagerblad
2 jalapeños
2 msk hela spiskumminkorn
1,6 kg kalkonbröstfilé
Smör
1 dl lönnsirap
1 tvättad citron, zesten
rosépeppar, svartpeppar, flingsalt

Blanda samman socker, salt, lagerblad, jalapeños och spiskummin med 2 liter vatten. Lägg i kalkonbrösten och låt rimma i 8 timmar i kylskåp. Vänd brösten efter halva tiden.

Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en grillpanna och en klick smör. När smöret fräst klart, bryn bröstfiléerna på båda sidorna till fint grillmönster. Lägg över dem i en ugnsform.

Blanda ihop lönnsirap med citronzest, rosépeppar, svartpeppar och flingsalt. Pensla bröstfiléerna och baka av i ugnen till en innertemperatur av 72°C (cirka 30 minuter). Skeda honung och steksky över filéerna efter cirka tio minuter och igen när de är klara.

Låt vila i tio minuter innan tranchering i centimetertjocka skivor. Skeda honung och steksky över skivorna vid servering.

Ugnsbakad sötpotatis & äpple:
4 stora sötpotatisar
4 stora röda äpplen
4 msk ljust muscovadosocker
1 dl smält smör
citron & timjan
Salt & svartpeppar

Skala sötpotatis och äpple. Kärna ur äpplena, skär i tjocka halvmånar. Skär sötpotatisarna i likadana bitar. Lägg ett lager sötpotatis i en gratängform. Strö över 1 msk muscovadsocker, lite salt och svartpeppar. Lägg sedan på ett lager äpplen. Strö över ytterligare socker, salt och peppar. Toppa med ett lager sötpotatis och resterande socker. Smält smöret och ringla det över det hela. Salta och peppra.

Baka av i ugnen på 175°C i ca 75 minuter tills potatisarna är mjuka och klara.

Christmas Gravy
Stekskyn från kalkonen
1 stor klick smör
2 dl vetemjöl
6 dl välsmakande kalkonbuljong (alt kycklingbuljong, välsmakande)
Salt & svartpeppar
Grädde
Cognac
Rödvinsvinäger

Ta vara på stekskyn och allt smått och gott från kalkonens ugnsform. Hetta upp en stekpanna och skrapa över stekskyn osv tillsammans med en klick smör. Låt det fräsa klart, tillsätt 1 dl Cognac och flambera. (Akta köksfläkten & ögonbrynen) Låt sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Pudra över mjölet och skrapa runt med en träslev. När det är riktigt geggigt och härligt, slå på buljongen och vispa runt tills det blandats väl. Tillsätt grädde & eventuellt mer buljong till önskad konsistens. Låt sjuda i minst 8 minuter.

Smaka av med salt, peppar och vinäger och kanske någon droppe lönnsirap.

bacon marmelade, baconmarmelad, lyxlagat, frederik zäll

Bacon marmelade:
16 skivor välrökt bacon i tärnignar
1 dl lönnsirap
1 dl äppelcidervinäger
½ dl kalkonbuljong (el kyckling)
1 lagerblad

Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Torka ur pannan. Lägg tillbaka bacon tillsammans med sirapen och låt sjuda i 1 minut. Slå på vinäger och låt sjuda i ytterligare cirka 8 minuter, tills vätskan halverats. Slå på buljong och lagerblad, koka vidare i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar och låt sedan svalna i minst 30 minuter.

Så där ja, då är det bara att vända ihop alla olika delar, lägga upp lite fint på ett fat och servera. En mjuk, ljuv, sammetslen och underbart god julmiddag på amerikanskt vis. Skål och grattis till er alla som testar detta! Matmagi!!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar