Janssons Frestelse

God dag vänner,

Här håller vi på med julbestyren i rask takt. Granen har jag och Julie valt igår. Den skall kläs i dag och vi ska även göra allt godis idag. Jag satsar på gräddfudge med krossad dajm. Hur låter det? Vet inte ännu om det blir bra, men jag har svårt att tro ngt annat faktiskt, haha!

I den lilla sökrutan till höger här på bloggen kan ni så klart söka på vad ni vill. Är det ngt särskilt ni önskar på julbordet så testa gärna att göra en sökning där. Jag har hunnit samla på mig en ganska gedigen samling recept under mina år som bloggare… 🙂

Ni vet säkert att jag är en förespråkare av lergrytan och har ju gett ut böckerna Lyxlagat i Lergryta & även Lergrytor, Stekar & Långkok. Därför tänkte jag tipsa om mitt fina recept på Janssons Frestelse i Lergryta idag. Vill ni hellre göra en finfin variant utan själva lergrytan så har jag så klart även tips på detta. Kolla in min ”vanliga” Janssons Frestelse här.

Janssons frestelse i lergryta lyxlagat

Janssons frestelse i Lergryta

600 g fast potatis
1 morot
2 gula lökar
2 burkar ansjovisfilé à 125 g
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk smör
ströbröd
svartpeppar
I kockens glas: Nisse Julöl (11377)
I kockens öra: Jussi Björling – O Helga Natt

Blötlägg er gryta i 30 minuter.

Nisse Julöl smakar ljuvligt. Se till att den är tempererad till 8°C. För att hylla måltidens skapare lyssnar vi idag till fantastisk svensk sång.

Skala och skär potatis och morot i smala stänger. Skala och skiva löken tunt.

Smörj botten på er lergryta och varva sedan potatis, lök, morot och ansjovis. Salta och peppra varje lager, men var varsam med saltet då ansjovis bjuder fin sälta. Avsluta med ett lager potatis.

Blanda grädde och mjölk med lite svartpeppar och häll det jämt över Herr Jansson. Vill ni så är det riktigt gott att blanda ner en matsked ansjovisspad & ½ dl finhackad dill i gräddmjölken innan den hälls på. Vill man ha mindre ansjovis så går det givetvis bra med endast en burk.

Lägg på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen. Vrid på ugnen till 200°C och låt grytan stå inne i 50 minuter. Ta sedan av locket och strö över lite ströbröd. Låt sedan grytan stå utan lock i ytterligare 15 minuter.

Serveras med knäckebröd, en sexa brännevin & en välkyld pils!

Du kanske också gillar