BBQ-BASH

Hej på er gott folk!

I fredags höll jag i en hejdundrande BBQ-BASH med en smockfull restaurang Klappbryggan som värd. Jag hade laddat upp med min Weber Smokey Mountain, lite eldstäder och en väääldans massa rökträ, haha! Det bolmades på som bara den ska ni veta och det var så grymt trevligt.

weber smokey mountain, wsm, the bullet, smoker, frederik zäll, weber, grill, kolgrill, lyxlagat, klappbryggan, eskobar

Tänkte att jag skulle bjucka på ett recept här så ni kan trixa till det hemma också!

SMOKED PORK ROAST
Cirka 6 portioner:

800 g fläskkarré
1 fl Svinninge Bullet Premium Pale Ale, eller dylik Pale Ale med fin beska och kryddighet.
Pork Roast Rub:
1 msk Colemans senapspulver
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
2 tsk cayennepeppar
2 msk ljust muscovadosocker
2 tsk sellerisalt (eller örtsalt)

Putsa fläskkarrén från utanpåliggande fett och hinnor. Blanda ingredienserna till rubben och rubba köttet noga runt om. Lägg i dubbla plastpåsar och marinera i två dygn i kylskåp. Vänd då och då.

Tänd en skorsten med weberbriketter, fyll smokerns briketthållare till hälften med otända briketter. Lägg dessa i en ring. Lägg chunks av rökträ på de otända briketterna. Häll efter 25 minuter de glödande briketterna i mitten av ringen och montera på smokerns mittendel med vattenkar och dubbla galler.

Fyll vattenkaret med vatten via luckan på sidan. Lägg på smokerns lock och vänta i cirka 10 minuter eller tills det bolmar som tusan och röken uppnått rätt temp, cirka 110 – 120°C.

weber smokey mountain, klappbryggan, frederik zall, lyxlagat

Lägg på köttet och låt ligga i bolmande rök i cirka 4 timmar.

Släng in några chunks av rökträ ungefär var 30e minut. Vi vill ha mycket rök här!

Bränn sedan av köttet på en het grill eller på ett stekbord och karva sedan bitar, stycken och kanter grovt och snett. Lägg dessa tillsammans med sin steksky från skärbrädan i en form, slå på en flaska öl och vänd runt.

Ställ tillbaka på grillen eller i röken och låt allt värmas på låg temperatur och gosa i cirka 30 minuter. Vill man så kan köttet utan problem stå längre än så.

Där har ni grunden till all lycka! Haha! Lägg köttet i bröd med rödlök, tomat, BBQ-sås, feferoni, cheddarost, majs… Eller vad som helst!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar