Vintergrillning
God tisdag,
Idag ska jag in till Sthlm för att filma en TV-pilot, hoppas det blir fint! Matlagning gäller så klart!
Innan jag drar tänkte jag dock påminna er om att använda grillen även så här års. Det är en sann fröjd att stå och njuta ute i vintermörkret och känna doften av rökträ och mat som sprider sig. Löjligt trevligt faktiskt, haha!
Tips för vintergrillning är att ta in briketter/kol någon timme innan de ska tändas, eller se till att tända gasolgrillen i minst 20 minuter innan ni ska grilla, ni vill ju få upp en bra temp först, sedan kan man justera värmen precis när man ska grilla så att det blir lagom.
Ett annat tips för vintergrillning är att ta med grillfolie och en ugnsfast form att ta in maten i. När ni nästan grillat klart, ställ formen i grillen eller ovanpå så att den blir riktigt varm. Lägg sedan maten i folie och sedan i formen så håller den sig riktigt varm och fin ända in till middagsbordet!
FÄRSSPETT MED SPISKUMMIN & VITLÖK
4 portioner
600 g nötfärs
1 litet knippe bladpersilja
2 klyftor vitlök
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 knivsudd cayennepeppar
1 knivsudd chilipulver
Salt & svartpeppar
Citron
Olivolja
Finhacka persiljan, pressa vitlöksklyftorna och rör samman med nötfärsen. Krydda med spiskummin, gurkmeja, cayenne och chili. Tillsätt salt och svartpeppar och provstek en liten klick i en oljad stekpanna. Smaka av med ytterligare salt och peppar om så behövs, kanske mer cayenne?
Forma platta avlånga biffar och montera med dubbla spett. Det gör det enklare att vända spetten. Pensla spetten med lite olivolja och lägg dem på ett fat. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp i minst 1 timme.
Hetta upp grillen med lite körsbärsträ, rökflis. Se nu till att grillen blir riktigt het och att det börjar bolma från rökträet. Grilla sedan biffarna klara på hett galler. Lägg i folie, i varm form när ni bär in.
Servera denna magi med hemmagjord hummus, pitabröd, kanske lite Tabbouleh, sallad och en klick mezeyoghurt.
Livskvalle, tjohoo!
Håkan
Citron?
Grilla
Jag älskar också att grilla mitt i vintern! Förstår inte varför det inte är mer populärt, det är ju underbart att stå där och beundra lågorna när allt är mörkt omkring och marken är vit. Äter gör jag dock inomhus. 😀 En gasolgrill kan vara fördelaktig då man slipper vänta på kolen, bara att vrida på och köra.