TV4 Nyhetsmorgon – recepten
I lördags var det åter dags att hänga loss i TV4 Nyhetsmorgon med Jeppe, Per Skoglund, Gessle, Strömstedt och en hel del andra mycket spännande och inspirerande människor. Klicka på bilden ovan för att se hela klippet på TV4.se.
Recepten kan ni så klart ta del av här eller på köket.se, men ni kan ju faktiskt också komma och smaka på allt om ni tar er till Fjärilshuset nu på fredag, lördag eller söndag (även 3e adventshelgen). Jag är på plats och röker kött och har en ruskigt fin buffé uppdukad där!
BACONMARMELAD
200 g bacontärningar
1 dl lönnsirap
1 dl äppelcidervinäger
½ dl stark kycklingbuljong
1 lagerblad
Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Torka ur pannan. Lägg tillbaka bacon tillsammans med sirapen och låt sjuda i 1 minut. Slå på vinäger och låt sjuda i ytterligare cirka 8 minuter, tills vätskan halverats. Slå på buljong och lagerblad, koka vidare i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar och låt sedan svalna i minst 30 minuter.
HELSTEKT GRILJERAD ROTSELLERI
Ca 800 g hel rotselleri
5 kvistar timjan
Olivolja
½ msk flingsalt
½ msk mald svartpeppar
1, 5 tsk mald nejlika
1 apelsin
1 äggula
2 msk grov sötstark senap
Ströbröd
Sätt ugnen på 200°C.
Skala rotsellerin och smörj den runt om med olivolja. Strö över flingsalt, svartpeppar och mald nejlika.
Lägg rotsellerin i en ugnsform och ringla ytterligare lite olja över, banka sönder timjanskvistarna och lägg i formen.
Baka av i 45 minuter. Ös med oljan i formen och låt bakas i ytterligare 45 minuter.
Vid griljering; Sätt ugnen på 225°C.
Vispa ihop apelsinzest med äggula och senap. Bred smeten på rotsellerin och pudra sedan med ströbrödet. Griljera i cirka 10 minuter.
Låt vila i 20 minuter och skiva sedan tunt.
JULSALLAD PÅ MARINERAD RÖDKÅL, PICKLAD RÖDLÖK & GRENADINEÄPPLE
Del 1
2 rödlökar
2 msk 24% ättika
4 msk socker
6 msk vatten
Koka upp lagen till rödlöken. En klassisk 1-2-3-lag. Rör runt så att sockret blandas ut och dra kastrullen från värmen vid uppkok. Låt lagen svalna. Skala och skiva rödlökarna tunt. Lägg in dem i den kalla 1-2-3-lagen och låt dem dra i 60 minuter.
Del 2
500 g rödkål
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
salt & svartpeppar
Hyvla rödkålen med en osthyvel för att få fina, långa, ganska tunna strimlor. Blanda vinegrätten (olja, vinäger, salt och peppar) i en skål och vänd därefter ner den strimlade rödkålen. Låt dra i 30 minuter.
Del 3
2 äpplen
1,5 msk Grenadine (granatäppelextrakt)
Kärna ur äpplena och skär dem i små, små tärningar. Lägg dem i en separat bunke och häll på Grenadine. Vänd varsamt runt och låt dra i några minuter.
När de tre olika delarna till salladen är klara ska de blandas ihop i en stor salladsskål. (Häll bort lagen från rödlöken först.)
Vänd runt så att det hela blandas till en stor, röd, vacker sallad. Låt dra till dagen efter.
UGNSBAKADE ROTSAKER
4 portioner
1 Palsternacka
1 Morot
1 Sötpotatis, skalade
3 Gulbetor, skalade
3 Potatisar
2 klyftor vitlök
Färska örter – timjan, rosmarin, salvia, oregano
Olivolja
Salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 225°C.
Klyfta rotsakerna och lägg i bleck. Ringla över rikligt med olivolja. Tryck ner krossade vitlöksklyftor och hela kvistar av örterna.
Krydda väl med salt och peppar.
Baka av i ugnen i cirka 35 – 40 minuter tills rotsakerna är precis klara.
SPETSKÅLSALLAD
1 huvud spetskål
Olivolja
Rödvinsvinäger
Salt & svartpeppar
Klyfta kålen och hyvla i centimetertjocka strimlor.
Vispa ihop lika delar olivolja och rödvinsvinäger, krydda med salt och peppar.
Vänd runt strimlorna i lite vinägrett och servera direkt.
SMOKED WILD BOAR CARVINGS
4 portioner
800 g benfri vildsvinskarré
BBQ-rub
(4 delar muscovadosocker, 2 delar paprikapulver, 1 del vardera av salt, Colmans senapspulver, lökpulver, vitlökspulver & oregano)
Öl – Ljus lager
Salt
Hetta upp en smoker till ca 100-125°C. (Vill man inte röka köttet så sätt ugnen på 125°C.)
Putsa och rubba karrén. Se till att ha rejält med rökträ i smokern och rök (eller ugnsbaka) karrén till en innertemperatur på 75°C.
Karva steken i bitar. Cirka 1 cm tjocka, 3 – 4 cm stora. Lägg köttbitarna i en ugnsform och slå på lite öl. Låt eftersjuda på grillen (eller i ugnen) till servering.