Jordgubbssallad med inkokt lax
God måndag vänner,
I lördags var det åter dags att fixa och trixa på TV4 Nyhetsmorgon tillsammans med Jeppe Börjesson och temat för dagen var sommarmat. Givetvis passar det perfekt inför stundande Midsommar, men funkar så klart till vilken somrig buffé som helst. TV4 samlar klippen på sin sajt, här finner ni klippet gällande just den delikata inkokta laxen. Klicka på bilden nedan;
Först ut har vi alltså den inkokta laxen, under veckan kommer även fransk rostbiff, färskpotatissallad, rökta räkor, ailoi och sillar att bjudas recept. Välkomna åter – vaaarje dag!! Haha!! 🙂
KALL INKOKT LAX MED JORDGUBBSSALLAD
4 portioner
Laxen & lagen:
800 g skinn- och benfri laxfilé
1 liter vatten
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk salt
1 gul lök
2 msk ättikssprit 12%
4 msk socker
1 msk dillfrö
1 msk fänkålsfrö
Jordgubbssalladen:
2 huvud krispsallad/romansallad/cosmopolitansallad
200 g babyspenat
1 knippe rädisor
1 låda svenska jordgubbar
1 rödlök
Citron & olivolja
Salt & peppar
Gräddfil om man så önskar
Börja med laxen och framförallt lagen till laxen. Sätt ugnen på 100°C.
Koka upp alla ingredienserna till lagen, det vill säga allt förutom laxen, och låt dem sjuda i fem minuter.
Sila därefter lagen över laxen som ligger i en ugnsform. Ställ in formen med lax och lag i ugnen med en stektermometer i laxens tjockaste del och låt den sakta sjuda till en innertemperatur på 65°C.
När laxen är klar, låt den svalna i lagen vilket så klart tar en hel del tid.
Dela salladen i stora, grova bitar och skölj väl. Blanda med sköljd spenat, delade rädisor, jordgubbar och fint skivad rödlök.
Skaka lite olivolja och citron, krydda med salt och peppar. Täck med lock och skaka loss, ringla över salladen vid servering. Toppa med några klickar gräddfil om så önskas.
Smaklig sommarmat!
//Frederik
Sommarmat på TV4 – Lyxlagat
[…] Inkokt lax med jordgubbsallad Frans rostbiff med färskpotatissallad Rökta räkor med aioli […]