Tillbehör och gott till kräftskivan

Hej vänner,

Jag fick igår en fråga här på bloggen från Anna som behövde tips på gott till kräftskivan. Här kommer ett helt gäng mycket, mycket välsmakande godsaker! Välj och vraka vänner! 🙂

Bryggbröd lyxlagat

Stora Bryggbrödet

2 påsar torrjäst
2 tsk salt
3 tsk honung
1 liter vatten
0,5 dl olivolja
1,2 kg vetemjöl
3 dl rågmjöl
3 dl havrekli
1 dl solrosfrön

Vi kallar denna otroliga skapelse för bryggbröd eftersom det brukar räcka till hela brygga här hemma, men originalet kallas Skärgårdsbröd och vi fann det i en fin bok som heter Vinterkalas. Det bästa är att man inte behöver knåda degen alls vilket är bra för mig som inte gillar att bli kladdig om händerna.

Blanda jäst med salt och honung i en stor bunke. Vänd även ned lite av vattnet som ska vara tempererat till 40°C.

Rör om varsamt och tillsätt sedan resten av vattnet tillsammans med olivoljan, mjölet och solrosfröna. Rör ihop degen som ska bli ganska fast. Låt den sedan jäsa under duk till nästan dubbel storlek.

Sätt ugnen på 175°C. Häll ut degen på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär lite kryss i brödet för syns skull och grädda sedan i den heta ugnen i drygt 1 timme.

—–

Cheddar & Corn muffins

Ca 12 muffins

3 dl vetemjöl
2 dl majsmjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 liten burk majs, avrunnen
1 grön chili, urkärnad och finhackad
2,5 dl mjölk
70 g knaperstekta bacontärningar
1 liten skivad rödlök
2 dl riven cheddarost
Topping:
½ rödlök, finhackad

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda det hela till en grynig massa.

Vänd ner majs, chili, mjölk, bacon och häften av osten. Rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Fördela degen i stora muffinsformar och strö över resterande ost. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.

Toppingen är bara att vända ihop och skopa ner i en fryspåse. Väl på plats i naturen, klipp ett litet hål i påsens ena hörn och spritsa toppingen på en utsökt matmuffins.

—–

Kräftor Cajun Lyxlagat

Kräftor Cajun Style

8-10 portioner

3 kg tinade, fina, kokta kräftor
12 små potatisar
3 gula lökar
8 majskolvar
3 solovitlökar
2 apelsiner
8 lagerblad
3,5 liter vatten
33 cl god porter
1 msk cayennepeppar
2 tsk chilipulver
2 tsk nymalen svartpeppar
2 msk salt
3 msk rapsolja
1 msk rörsocker

Dela alla majskolvarna i tre delar. Skala lökarna och vitlökarna och dela dem i halvor. Tvätta potatisarna väl. Har de fint, tunt skal så är det gott att låta skalet sitta kvar.

Lägg ned ovan nämnda godis i en stor, stor kastrull och tillsätt apelsinerna i skivor, lagerbladen, cayenne, chilipulver, svartpeppar, salt, olja och socker. Slå på vattnet och sätt på värmen.

Koka upp detta ljuvliga och låt puttra i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt cayennepeppar om ni önskar mer hetta. Ta sedan kastrullen från värmen.

Låt kräftorna rinna av och lägg sedan ned dem i kastrullen. Låt dem hastigt bli varma och häll sedan bort det varma spadet. Häll kastrullens hemligheter på det tidningsbeklädda bordet och hugg in med nävar och klor!

—–

Krukost ostknäcke lyxlagat kräftskiva

Krukost med dillfrön

8-10 portioner

5 dl kesella naturell
3 dl riven krutrök (smakrik, utsökt ost)
3 tsk hel kummin
3 tsk dillfrön
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Rör ihop kesella med krutrök.

Rösta kummin och dillfrön i en torr stekpanna och stöt dem sedan i en mortel. Vänd ner smakerna i ostblandningen och smaka sedan av med lite salt och peppar.

Ett litet stänk dillsnaps i krukosten är också en finfin smaksättare.

—–

Ostknäcke

25 g jäst
2,5 dl vatten,
1 msk kummin
1 tsk socker
1 tsk örtsalt
1 dl riven krutrök
3 dl rågmjöl
3,5 dl vetemjöl special
100 g hackade färska örter, timjan, rosmarin etc.
Sesamfrön
Vallmofrön
Olivolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 175°C varmluft. Höj temperaturen något om ni inte har varmluftsugn.

Rör ut jäst i ljummet vatten. Blanda sedan ned kummin, socker, salt, riven ost, rågmjöl, vetemjöl och de hackade örterna.

Kavla ut degen tunt och picka den här och var med en gaffel. Kavla in sesam- & vallmofrön. Pensla på en god olivolja och strö över flingsalt.

Skär glädjen i lagom stora bitar och grädda i ugnen i cirka 6-8 minuter.

—–

mississippi mud pie lyxlagat kräftskiva

Frozen Mississippi mud pie

ca 10 portioner

Botten:
75 g Smör
125 g Digistivekex
Fyllning 1:
2 ägg
3,5 dl vispgrädde
60 g smör
2 msk maizenamjöl
2,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk snabbkaffe
1 msk konjak
2 msk vatten
Fyllning 2:
75 g mörk choklad 70%
1 ägg
1 dl vispgrädde
Garnering:
Mörk choklad
Vit choklad

Smörj en rund springform. (24cm ø) Lägg bakplåtspapper på insidan av formens kanter så att det sticker upp cirka 5 centimeter.

Botten: Smält smöret varsamt. Lägg digestivekexen i dubbla plastpåsar och banka sönder det hela till smulor. Blanda smör och smulor och tryck ut det i botten på formen.Platta till ganska hårt och ställ sedan formen i kylskåp.

Fyllning 1: Här behövs en tjockbottnad kastrull. Blanda socker och grädde och värm försiktigt upp det hela. Rör om tills sockret smält. Rör ut maizena i vattnet, vispa äggen hårt. Vänd försiktigt ned maizena och ägg i grädden och rör om. Värm långsamt under omrörning med träslev tills det blir en tjock och slät smet vilket tar cirka 10-15 minuter. Tillsätt smöret klickvis, fortsätt sedan med vaniljsocker, snabbkaffe och konjak. Rör om och häll sedan smeten i formen. Låt glädjen svalna och ställ den sedan i frysen i minst två timmar.

Fyllning 2: Denna fyllning görs när den första fyllningen stått i frysen i minst två timmar. Kom ihåg att smeten skär sig om den kokar så var hela tiden varsam med värmen. Smält chokladen i vattenbad. Separera äggulan från vitan. Vispa ihop grädden med gulan och vänd ned blandningen i den smälta chokladen. Blanda väl. Häll över allt i en tjockbottnad kastrull och låt gå varm på svag värme. Rör hela tiden tills smeten tjocknar. Låt sedan smeten svalna. Vispa äggvitan tills den är riktigt hård. Vänd ned chokladsmeten utan att röra mer än nödvändigt och häll sedan det hela överst i formen. Ställ återigen in pajen i frysen och låt stå i minst fyra timmar.

Innan servering ska pajen stå framme i cirka 15 minuter. Ta bort kanten på formen och bakplåtspappret. Riv över rikligt med mörk choklad och vit choklad och servera sedan till allas galna glädje!

Fotograf till alla magiska bilderna ovan är Charlie Drevstam, Sveriges vassaste matfotograf!. Alla bilder ovan är lågupplösta skärmdumpar.

Du kanske också gillar

  1. Anna

    Tusen tack för alla bra tipsen. Jag testade dem allihopa i helgen och det var mycket uppskattat. Speciellt den makalöst goda Frozen Mississippi mud pie

  2. lyxlagat

    Vilken glädje!! Visst är Mud Pie bra!?! En stor, stor favorit här hemma också kan jag meddela! 🙂

    //Frederik

  3. KRÄFTSKIVAN BÖRJAR TA FORM | Gastro Academy

    […] prova mina Kräftor – Cajun Style. Receptet till dessa finner ni på min andra blogg – Lyxlagat – på AlltOmMat.se. […]