Testtårtan blev grym!

För inte länge sedan så fick jag en förfrågan från Dagens Nyheter om jag kunde hitta på en cool tårta till min namnsdag (Frederik) som inträffar första dagen på fruntimmersveckan. Visst tänkte jag och lekte loss. På bilden ovan syns första testet med hallon, senare använde jag mig istället av körsbär eftersom de är snyggare och coolare bär, haha!

Det onda med det goda – Nougattårta

1 sockerkaksbotten delad i tre delar
1 kopp kall espresso
1 dl drottningsylt
200 g nougat
5 dl grädde
½ tsk gelatinpulver
100 g mörk choklad
4-5 hasselnötter
1 näve körsbär
6-7 riktigt taggiga rosenkvistar

Blötlägg gelatinet i 1 msk vatten i några minuter. Vispa grädden hårt. Smält nougaten i vattenbad. Låt därefter nougaten svalna till den är precis flytande.

Lägg undan 1/5 av den vispade grädden till garnityr.  Vänd ner lite av den svalnade nougaten i resterande grädde och blanda väl. Tillsätt ytterligare lite nougat och fortsätt så tills all nougat är utrörd i grädden.

Värm gelatinet så att det blir flytande, låt det svalna lite. Vispa ner gelatinet i nougatgrädden och låt det hela stå svalt i två timmar.

Lägg bottendelen av tårtan på det fat som den skall serveras på. Bred på ett fint lager nougatgrädde.

Lägg på tårtbottens mittendel och ringla över espresson. Bred på ett lager drottningsylt.

Lägg på den översta delen av tårtbotten och täck hela tårtan med nougatgrädden.

Spritsa den sparade grädden i ett fint mönster runt om. Smält hälften av chokladen och ringla ovanpå tårtan. Riv över resten av chokladen och hasselnötterna. Garnera med körsbär och rosenkvistar.

Sött, läckert & lockande, men man sticker sig lätt på de vassa rosentaggarna och tur är väl det. Annars hade jag ätit upp hela tårtan själv, hahaha! J

Och så här snyggt blev det i Dagens Nyheter där herr Zäll fick en helsida. Glädje! 🙂

Glädje! 😀

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. 2-årskalas! | Lyxlagat

    […] Kika här för min Ond/God-tårta som jag skapade till Dagens Nyheter för en tid sen>>> […]

  2. Pip

    Du är toppen. Hälsningar från San Marcos, Texas. BBQ country. I miss your I kockens glas, I kockens öra väldigt mycket. Har du helt lagt av med detta?
    Howdy from me. Stay safe, look cool, feel hot. Svejsan for now.

  3. lyxlagat

    Hahah! Det var glädjande att höra!! 🙂
    Jag har ett program på SVT just nu och undviker i mesta möjliga mån att nämna varumärken under denna period. Det kan säkerligen återkomma lite musik & dryckestips! 🙂
    //Frederik