Single Malt

Hej vänner,

Nu har jag precis kommit hem från en resa i Skottland. Jag har varit på inte mindre än sju destillerier i Speyside & Highland för att njuta, lära, läsa, prova, smaka, äta, och leva whisky och framförallt single malt.

Om jag har haft skoj?? Nja… 🙂

Sjukt skoj så klart – en magiskt trevlig upplevelse som jag alldeles säkert kommer att avsätta tid för flera gånger.

Jag kommer att skriva artiklar om resan i tidningen Allt Om Whisky, men tänkte ändå att jag redan nu skulle visa upp lite fina bilder.

Vi inledde vår resa med ett besök hos Balvenie, Kininvie och Glenfiddich som alla ligger inom några hundra meters mellanrum i Speyside. Otroligt imponerande faciliteter med storskalig effektivitet blandat med gamla traditioner och processer från den gamla skolan.

När vi talar om den gamla skolan måste jag också passa på att visa upp den vintage jag fick testa, en Glenfiddich från 1974. Det är en obeskrivligt mäktig upplevelse att tillsammans med en legendar på Glenfiddich, Ian Millar, få prova något sådant, tro mig!

Glenfiddich 1974

Efter denna första dag med hela tre destillerier så tog vi in på Dowans Hotel som ligger i krokarna och det vackra lilla hotellet hade en liten klassisk whiskybar som sannerligen inte skämdes för sig.

Dowans hotel lyxlagat

Där blev det till att chilla och testa lite till innan jag kraschade i säng, men vad testar man efter en heldag med Ian Millar? En Glenfiddich 15 yo solera och ett varmt bad. Sådär ja… 🙂

glenfiddich 15 yo solera

Dag två så bar det av till Glenglassaugh, BenRiach och Glendronach. BenRiach är en av mina personliga favoriter så det kändes otroligt stort och kul att få titta in i det lilla destilleriet som egentligen hålls igång av endast två personer, när det gäller tillverkningen alltså.

Jag lyckades köpa med mig en 18-årig BenRiach destillery exclusive, marsala cask. En av ca 375 flaskor som någonsin tillverkats. Denna har jag med stor aktsamhet slagit in, gömt undan och planerat att sälja om sisådär 20 år. Yeah! Har också fått med mig en BenRiach 17 yo peated som är otroligt fin. Rökig utan att bli sådär tjära-tuff. Grymt bra!

lyxlagat skottland

Här har ni oss, hela gänget. Lyckliga som få, haha!

lyxlagat glengrant

Sista dagen tog vi oss från Glendronach där vi faktiskt bodde på destilleriet, vidare till Glen Grant för ett samtal med en annan legendar, nämligen Dennis Malcolm, Mr Glen Grant skulle man kanske kunna säga. Utöver en mycket trevlig vända på destilleriet så gick vi på promenad i Glen Grant Gardens. Där passade vi på att smaka av en 25-årig Glen Grant som var ruskigt fin, ni kan ju själva ana på bilden att jag har haft det ganska bra, haha!

Glenfiddich lyxlagat

Avslutningsvis måste jag också visa upp den finfina Glenfiddich som jag fick med mig hem, jag fick själv tappa upp den och korka. Givetvis blir det inte en raritet som den BenRiach jag nämnde tidigare, men det kommer å andra sidan att bli en otroligt stor njutning att bjuda mig själv och vänner på denna magiska bärnstensfärgade dryck.

Skål!

//F

Du kanske också gillar