Saltstensrimmad lax i Gemsallad
Ca 4 portioner
400 g Salmalax
4 gemsallad
Vitlöksgroddar
Rödkål, strimlad
Lime
Rapsolja
Koriander
Hellmann’s Majonnäs
Srirachamayo
Rostad lök
Salt & peppar
Satakesås:
2 msk ostronsås
2 msk Sweet chili sauce
1 msk flytande honung
½ msk färskriven ingefära
1 klytfa vitlök, finriven
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
Redskap:
Saltsten
Flame King brännare (brûlée-brännare)
Kyl saltstenen i kylen i minst 1 timme.
Handkrama rödkål med pressad lime och rapsolja, smaksätt med salt och peppar och avsluta med grovt skuren koriander. Ställ svalt.
Skär av och släng bort roten på all gemsallad. Ställ gemsallad i en liten bunke med isvatten. (så att snittytan hålls blöt, inte resten av salladen.)
Gör Satakesåsen, blanda samman alla ingredienser till en delikat, lagom tjock sås. Ställ svalt.
Med gästerna på plats vid bordet;
Skiva laxen i centimetertjocka skivor och ställ fram den kalla saltstenen. Låt gästerna rimma laxen själva, cirka 1-2 minuter per sida på saltstenen. (Beror på laxskivornas tjocklek och er smak, prova er fram!)
Montera ett gemsalladsblad med rödkålssalladen, vitlöksgroddar och toppa med lax. Ringla över srirachamayo, majonnäs och satakesåsen. Bränn hårt och hastigt av såserna och laxen med er Flame King. (bränn inte groddarna.)
Strö över rostad lök och njut!
Asiatisk plockmat när den är som bäst. Fyll era gemsalladsblad med vad ni än önskar! Glasnudlar, stekt ägg, kimchi, böngroddar osv. Bara fantasin sätter gränser!