Rökta Räkor med Aioli

Nu har suget på de rökta räkorna blivit så stort så att det måste fixas. Bums!!! Hahah! 🙂

Recept finner ni nedan, helt löjligt enkelt och kanske det godaste man kan äta. Magi!! Längst ned i detta inlägg finns också klippet från TV4 Nyhetsmorgon då jag går igenom rökningen av de små rosa godbitarna.

Jag använder mig av en ABU-rök, men det finns flera märken och modeller som säkerligen fungerar precis lika bra. >> Googla röklåda <<

räkor, aioli

RÖKTA RÄKOR MED AIOLI
4 små portioner

Räkorna:
1 kg räkor med skal, helst färska men förkokta funkar också
Vi behöver också:
En Abu-rök
Alspån
T-röd
Aioli:
1 äggula
1 msk dijonsenap
1,5 dl kallpressad rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök
Salt & svartpeppar

Fyll abu-rökens bränslekopp ¾ med T-röd. Lägg alspånen i botten på röken. Lägg på droppplåten med galler och fördela de hela räkorna jämnt på gallret. Stäng rökens lock helt och placera lådan på sin ställning. Tänd bränslet och skjut försiktigt in den brinnande koppen under röken.

Rök i cirka 10 – 12 minuter, tills bränslet tar slut. Låt svalna i 2 minuter innan servering.

Skala och pressa vitlöksklyftan i en bunke. Tillsätt äggulan, dijon, vinäger, salt och peppar och vispa ihop väl. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispande tills majonnäsen/aiolin satt sig till fin konsistens.

Låt dra i kylskåp tills servering.

räkor, aioli

Glad midsommar på er kära läsare!

//Frederik

Du kanske också gillar