Rödbetssoppa, kanske med sidfläsk..?

 

Hej på er vänner,

Idag är en riktigt lurig dag vad gäller vädret här i Svinninge. Kallt i skuggen, hett som tusan i sol och lä, plötsligt kommer en kastvind och nu ösregn. Hmm… Vad satte jag för kläder på Elvis i morse..? Det är inte lätt alltid, hahah! 🙂

Gott på middagsbordet i kväll, här kommer en klassiker i min tappning.

Rödbetssoppa med matyoghurt – BORSJTJ

 

1 kg rödbetor
2 potatisar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 näve myntablad
2 msk smör
3 msk grönsaksfond (1 liter vatten)
Gräddfil
Salt & svartpeppar
Eventuellt lite rimmat sidfläsk
I kockens glas: Brooklyn East India Ale
I kockens öra: Eskobar – Someone New

 

Veckans sista snabba och enkla maträtt kommer från Ryssland. En riktigt, riktigt god soppa med underbar sötma och kryddning av de fina myntabladen. Läckert. Grym ny Brooklyn och till detta Eskobars gamla vackra örhänge Someone New med Heather. Glädje!

 

Skala och riv rödbetorna grovt. Använd gärna plasthandskar så slipper ni röda händer. Skala och hacka även gul lök, potatisarna och vitlöksklyftan. Strimla myntabladen finfint.

 

Hetta upp smöret i en sautépanna eller en vid kastrull och vänta tills smöret fräst klart. Tillsätt då lök, vitlök och myntablad. Låt fräsa några minuter.

 

Vänd ned rödbetorna tillsammans med potatisen och fräs under omrörning i 2-3 minuter. Häll på 3 msk grönsaksfond utrört i 5 dl vatten, blanda runt och täck med lock. Låt sjuda i 20 minuter.

Vill ni så är det mycket, mycket gott att tärna och knapersteka rimmat sidfläsk till soppan. Låt de knapriga bitarna koka med under soppans sista moment som kommer nu;

 

Tillsätt ytterligare 5 dl vatten, koka upp och smaka av med salt & svartpeppar. Häll upp i portionsskålar och servera med en rejäl klick gräddfil.

 

 

Du kanske också gillar