Macaronilåda

Tisdagen har vandrat in i vårt liv med en mycket vacker morgon. Solen skiner och det är lite höstkallt, men utan att det blir överdrivet. Den tidiga dimman har lagt sig och det hela ser ut att formas till en mycket vacker dag. Skönt!

I morgon har jag späckat schema med avsmakningar av en hel del godsaker jag håller på att skapa för ett (än så länge)  hemligt projekt. Idag blir det förberedelser och en hel del annat smått och gott i matlagningens tecken. Givetvis ska jag hinna med att lire lite gura också eftersom Eskobar jobbar i full fart med nya plattan som inom kort skall spelas in. Glöm inte att kika in på Eskobars FB-sida. ”Gilla” gärna, det gillar vi! 🙂

Makaronilåda

4 portioner

4 dl Ideal makaromner
6 dl std mjölk
2 dl vatten
1 nypa salt
1 nypa socker
Muskotnöt
250 g bacontärningar
1 purjolök
1 gul lök
3 dl riven ost (krutrök eller västerbotten)
4 ägg
2 dl grädde 15%
2 dl std mjölk
Salt & peppar
I kockens glas – Guinness Extra Stout (nr 1561)
I kockens öra – Elvis Presley – I’ve Lost You

Guinness Extra Stout är riktigt god med sin kraftfulla smak. Sätt ugnen på 200°C och njut.

Koka upp 6 dl mjölk och 2 dl vatten. Koka makaronerna i ca 7 minuter. Slå sen av ca hälften av vätska. En nypa salt, en nypa socker och några riv på en muskotnöt. Ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken. Skölj och skär purjolöken i små bitar. Fräs bacontärningarna i en stekpanna. Låt fräsa några minuter innan löken skall i. Fräs ytterligare några minuter tills allt har fått en fin färg.

Blanda bacon och löken med makaronerna. Salt och peppra om så skulle behövas. Vänd runt noga.

Varva lager av makaronerna och riven ost i en fin ugnssäker form. Avsluta med ost.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen dvs 2 dl mjölk, 2 dl grädde, 4 ägg samt salt och peppar. Häll stanningen över makaronerna. Se till att det verkligen rinner ner över allt.

Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Har ni varmluftsugn så går det kanske aningen fortare. Passa så att det inte bränns vid på toppen. Täck över med ugnsfolie mot slutet om det skulle behövas.

NJUT!

Du kanske också gillar

 1. Emm

  Hej! verkar inte så dumt med macaronilåda, kanske nåt för skogshelgen. Blev lite nyfiken på Oppigårds DIPA också noterade att det fanns många i min stad:)
  Nåväl, hur är Elvis med maten? Har ni fått ändra matvalet något eller petas det bort nåt? Mycket nyfiken då jag passar kompisars ungar och inte riktigt är pigg på att ge dem fattig mat eller ”daltkost”. Okej ölet behöver de inte smaka;)

 2. lyxlagat

  Hej, fick du tag på Oppigårds? God va!? 🙂
  Elvis har sedan tidiga dagar fått det som lagas, det vill säga jag har inte tummat alls på matlagningen utan gjort som alltid. Det har fungerat toppen. (Givetvis får man vara lite försiktig med salt osv i början, men sen…) Han äter allt från sillinläggningar, het chili och vanliga klassiker som just macaronilåda. Vanlig hederlig gurka är det enda som han absolut aldrig äter… 🙂
  //Frederik