Pork Chops n’ Smashed Potatoes
Enkelt och billigt, men med väldigt stora och finfina smaker. Perfekt när plånboken inte är superinspirerande, men man vägrar sluta laga och ära riktigt god mat! 🙂
Fläskytterfilé eller benfri kotlettrad som det egentligen är smakar riktigt fint och har ett lite orättvist dåligt rykte tycker jag. Det gäller bara att göra rätt.
Pork Chops n’ Smashed Potatoes
4 portioner
600 g benfri kotlettrad aka fläskytterfilé aka fläskhare
100 g bacon
1/2 purjolök
3 rejäla nävar färsk bladspenat
300 g gröna ärtor, frysta
1 gul lök
1 klyfta vitlök
700 g fast potatis
Smör
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar
Rödvinsvinäger
Torkad oregano
Förkoka potatisarna i saltat vatten tills de är klara. Sätt ugnen på 225°C. Lägg aningen ljumna potatisar på en bakplåtspappersbeklädd plåt och smasha dem med en press. Klicka på smör, ringla på olja och krydda med flingsalt och svartpeppar. Baka av i ugnen i cirka 15 minuter till frasig yta och fin färg.
Skär under tiden kotlettraden i 4 lika tjocka skivor. Banka ut dem med en köttklubba eller undersidan av en kastrull, lite likt schnitzel. Salta och peppra rikligt på båda sidor. Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stor stekpanna och bryn kotletterna till fin färg på båda sidorna. Lägg kotletterna på en liten plåt och ställ in längst ner i ugnen under potatisarnas sista 5 minuter.
Strimla bacon, skölj och strimla det vita på purjolöken, skala och skiva fint den gula löken och finskiva även vitlöksklyftan. Slå i ytterligare lite olja i den tomma stekpannan och fräs bacon till fin färg. Tillsätt purjolök och gul lök tills de mjuknat, vänd då i vitlök, sköljd spenat och ärtorna. Blanda runt och krydda med salt och peppar. Stänk över rödvinsvinäger och strö över lite oregano.
Enkelt, inte speciellt tidskrävande, men löjligt gott!