Pork Chops n’ Smashed Potatoes
![](https://media.lyxlagat.se/2023/10/Kotlettrad-850x638.png)
Enkelt och billigt, men med väldigt stora och finfina smaker. Perfekt när plånboken inte är superinspirerande, men man vägrar sluta laga och ära riktigt god mat! 🙂
Fläskytterfilé eller benfri kotlettrad som det egentligen är smakar riktigt fint och har ett lite orättvist dåligt rykte tycker jag. Det gäller bara att göra rätt.
![](https://media.lyxlagat.se/2023/10/kotlett_1-680x510.png)
Pork Chops n’ Smashed Potatoes
4 portioner
600 g benfri kotlettrad aka fläskytterfilé aka fläskhare
100 g bacon
1/2 purjolök
3 rejäla nävar färsk bladspenat
300 g gröna ärtor, frysta
1 gul lök
1 klyfta vitlök
700 g fast potatis
Smör
Olivolja
Flingsalt & svartpeppar
Rödvinsvinäger
Torkad oregano
Förkoka potatisarna i saltat vatten tills de är klara. Sätt ugnen på 225°C. Lägg aningen ljumna potatisar på en bakplåtspappersbeklädd plåt och smasha dem med en press. Klicka på smör, ringla på olja och krydda med flingsalt och svartpeppar. Baka av i ugnen i cirka 15 minuter till frasig yta och fin färg.
Skär under tiden kotlettraden i 4 lika tjocka skivor. Banka ut dem med en köttklubba eller undersidan av en kastrull, lite likt schnitzel. Salta och peppra rikligt på båda sidor. Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stor stekpanna och bryn kotletterna till fin färg på båda sidorna. Lägg kotletterna på en liten plåt och ställ in längst ner i ugnen under potatisarnas sista 5 minuter.
Strimla bacon, skölj och strimla det vita på purjolöken, skala och skiva fint den gula löken och finskiva även vitlöksklyftan. Slå i ytterligare lite olja i den tomma stekpannan och fräs bacon till fin färg. Tillsätt purjolök och gul lök tills de mjuknat, vänd då i vitlök, sköljd spenat och ärtorna. Blanda runt och krydda med salt och peppar. Stänk över rödvinsvinäger och strö över lite oregano.
![](https://media.lyxlagat.se/2023/10/Kotlettrad_2-680x510.png)
Enkelt, inte speciellt tidskrävande, men löjligt gott!