Pasta all’arrabbiata
Hej vänner,
Har ni haft en finfin påsk? Vår har varit alldeles underbar med mängder av god sill. Jag fick med mig en hel del sill från Klädesholmen när jag var där som jurymedlem i Årets Sill 2012, läs mer om det här, och det var mycket goda sillar som nu ställdes fram på påskbordet. Nu är det dock tillbaka till arbetsbordet som gäller. Jag har deadline för min kommande bok nästa måndag så nu är det bara till att skriva, skriva, skriva. Lite mat ska lagas också och som vanligt så gillar jag att bryta helt när man har haft en så tydlig kulinarisk högtid omkring sig.
Jag skulle fixa till en liten Thaiwok med stekt ris och lite andra godsaker, men jisses så fel det gick. Elvis slog sig och skrek till, Julie började gråta, Marie stod och fixade barnmat och allt blev kaos. Jag lastade allt jag skulle jobba med på stekpannan, men glömde att jag redan satt plattan på max. På bilden ovan kan ni njuta av min installation, med en smält burk, lite fina prydnader och faktiskt en flytande skärbräda i stekpannans botten. Ägget är nog färdigstekt. 🙂 Ojojoj…
Här kommer definitivt inte några ägg, här kommer en het pasta. 🙂
Pasta all’arrabbiata
4 portioner
1 dl olivolja
3-4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
400 g krossade tomater
500 g penne
Salt & nymald svartpeppar
1 bunt färsk bladpersilja
Sardellsmöret:
10 sardeller
100 g smör
I kockens glas: Piccini Chianti (nr 22467)
I kockens öra: Carla Bruni – Quelqu’un m’a dit (Jag vet, franskt & italienskt kan krocka, men inte idag. 🙂 )
Hetta upp olivoljan i en kastrull tillsammans med lätt krossade vitlöksklyftor och chilifrukterna. Bryn det hela sakta under lock. Efter fyra-fem minuter är det dags att lyfta ur chilin och vitlöken. Släng vännerna, de har gjort sitt nu. (Om ni vill så kan man sparar chilifrukterna till garnityr)
Häll på de krossade tomaterna och en nypa salt. Sjud tomatsåsen under lock i cirka 20 minuter.
Hacka sardellerna finfint och rör ut dem i smöret.
Koka upp pastavatten, salta det och häll i penne. Koka pastan al dente och låt den sedan rinna av. Vänd ner pastan i tomatsåsen.
Strö över finhackad persilja.
Servera gärna penne i tomatsås med sardellsmöret vid sidan av, då kan man själv smaksätta sin arrabbiata till perfektion. Några droppar citronsaft kan sitta som en smäck och så fort jag får chansen så åker min vällagrade parmesan fram…
//Frederik
Lucas
Vad spännande med sardellsmör till! Jag brukar ha ner lite stekfläsk i min arrabiata! Piccini Chianti till låter som ett grymt val!
lyxlagat
Piccini Chianti är ju sannerligen ett billigt vin, men jag tycker verkligen om det. Ett toppentips! 🙂 Sardellsmöret lyfter rätten på ett spännande sätt, testa och hojta gärna till om tankar och smakupplevelser! 🙂 Glädje!
//F