Mustiga grytan är overkligt god!
God måndag vänner,
Kylig morgon utanför frukostfönstret…
Nu är livet helt och hållet tillbaka i det totala kaoset som vi kallar normalt. Haha! Jag ska nu bums iväg till MoeJoe’s i Uppsala och kolla in läget på min juicebar och ha lite möten osv. I morgon är det in i studion med Eskobar igen efter ett litet juluppehåll. Vi jobbar ju som ni kanske har sett här på bloggen med vårt sjätte album just nu. Redan ikväll drar jag dessutom igång produktionen av min sjunde bok som är tänkt att hamna på era fina bokhyllor i höst. 🙂
Jag har fått några frågor om just MoeJoe’s här på bloggen och lovar så klart att kommentera detta glädjande ämne. Återkommer under veckan med en rapport från den gågna premiärmånaden. Tjo!
Kallt har vi ju fått det nu, men det är inte någon direkt snö vilket verkligen glädjer mig. Jag är sannerligen ingen vinterkille och har dessutom 60 meter väg att skotta om det skulle behövas… 🙂 När man ska värma sig riktigt gott så är det grytor som gäller i Villa Royale som jag kallar vårt ”palats” ute på vischan. Kika in min favoritgryta nedan;
Mustig nötgryta med kanel
4 portioner
800 g nötytterlår i stor härlig bit
2 gula fina lökar
1 solovitlök
150 g trattkantareller
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk oxfond i 1 dl vatten
1 dl portvin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 kanelstång & 1 liten bit färsk, skalad ingefära
1 bouquet garni av färsk timjan, färsk körvel och 1 lagerblad
Smör & Mjöl
Salt & nymald svartpeppar
Serveras med kokt potatis, rårörda lingon & rivna morötter
Idag är det en lång, lugn och rofylld dag i köket.
Putsa steken från eventuella hinnor och utanpåliggande fett. Skär köttet i ganska små strimlor. Lägg några matskedar mjöl, salt och svartpeppar i en plastpåse, tillsätt köttet och skaka runt. Hetta upp en rejäl dos smör i en gjutjärnsgryta och bryn de vackert vitpudrade köttbitarna lätt. Lyft sedan ur köttet och klicka i ytterligare lite smör.
Skala och finhacka lök och vitlök. Blondera hacket i grytan som nu står på lite lägre värme. Tillsätt köttet, soja, messmör, fond, vatten, portvin, ingefära, kanelstång & er bouquet garni. Vänd varsamt runt och täck med lock. Låt sjuda mycket på svag, svag värme i ungefär 30 minuter. Lyft då ur kanelstången och vänd varsamt runt några varv i grytan. Täck med lock igen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
När grytan puttrat totalt 60 minuter ska bouquet garni och ingefära plockas bort. Tillsätt sedan rödvinsvinäger, mjölk, grädde och lingon. Vänd runt och låt grytan sakta puttra vidare i 30 minuter, men nu utan lock.
Stek den ljuva svampen i en overkligt stor och härlig klick smör. När grytan är klar, vänd ner svampen försiktigt och smaka sedan av hela kärleken med salt och svartpeppar. Grytan är relativt söt av lingon och messmör så var inte rädda att sälta upp den med soja om så behövs.
Grytan mår bara bättre och bättre desto längre den står, så täck den gärna med lock och låt den stå och dra i rumstemperatur i några timmar. Värm upp den och låt den sjuda några minuter innan servering med kokt potatis, rivna morötter och rårörda lingon som finns beskrivna i början av boken.
Livet är fyllt av god mat och jag är hungrig!
Blondera – Stek tills råvaran mjuknar och blir lite genomskinlig
Bouquet garni – Sammanbunden kryddbukett