Louisiana Pork Stew

Tanken är att vi ska till bland annat Louisiana över påsk 2024, men jag har så klart redan varit där rent kulinariskt och nosat många gånger om. Här har jag kokat ihop en riktigt Louisianainspirerad gryta. Se som vanligt till att inte följa recepten slaviskt om ni inte vill, jag höftar alltid och tar det jag hittar. Det är så man konstant skapar ngt nytt! 🙂

Louisiana Pork Stew

4-6 portioner

1 gul lök
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dm purjolök
2 selleristjälkar
En liten klyfta vitkål
1,5 dl majskorn frysta
150 g svarta bönor, sköljda och avrunna
Citronzest
1 burk Krossade tomater
1 kycklingbuljongtärning
Cajun kryddblandning (finns att köpa men görs bäst efter egen smak)
Vatten
1 torkad chili & 2 lagerblad
300 g Fläskytterfilé
200 g Cajunkryddad eller dylikt kryddad korv
Olivolja
Salt & peppar
Socker

Skala och skiva gul, röd och vitlök fint. Hetta upp olja i en bra stekpanna och mjukstek löken utan att den tar färg. Strö sen över lite socker, salt och peppar. Stek vidare tills sockret smält och häll sedan över allt i en större gryta. Slå i ytterligare lite olja i stekpannan och bryn sköljd, slantad purjolök, skivad selleri och grovt skuren vitkål. Krydda upp med cajunkrydda. När kålen fått lite färg, häll över det hela i grytan.

Häll krossade tomater i grytan, smula i buljongtärningen, häll på majskornen och bönorna. Zesta en citron över grytan och krydda med salt och peppar, lägg i en torkad chili och lagerbladen. Slå på ca 2 dl vatten och blanda försiktigt. Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter.

Stek under tiden slantad korv i olja. Häll över i grytan. Putsa fett från filén och skär i mindre kuber, ca 2 x 2 cm. Bryn med salt och peppar till fin färg i stekpanna. Häll över i grytan precis innan servering och låt sjuda tillsammans i 2 – 3 minuter.

Du kanske också gillar