Lergrytan fixar Lamm i dillsås
Hej på er, Nu är det väl ändå vår igen?? Äntligen är all snö borta här i Svinninge. Igår var det lite plock och fix på tomten och nästa helg börjar vi små smått arbetet med båten. Det är hel del som ska fixas med den då den måste till varv för en till byten av svårtillgängliga delar. Nervöst, men det måste ju så klart göras om jag ska kunna få ngn båtsommar detta år. Förra året hann jag inte med eftersom Eskobar turnerade med Roxette hela vår/sommar, men i år tänker jag vara ledig!
Nu så här till påskveckan så måste man ju äta lamm! Testa gärna min variant av lamm och dillsås, tillredd i lergryta, magiskt gott!
LAMM I DILLSÅS
4-6 portioner
1 kg lammbog i bit
2 gula lökar
4 morötter
10 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
2 stora knippen dill
mjöl & smör
2 msk ättisksprit
4 msk socker
1 dl mellanmjölk
1 dl grädde
vatten
Salt & vitpeppar
Blötlägg lergrytan i 30 minuter.
Lägg köttet i en stor kastrull och fyll med vatten. Koka upp och lyft ur köttet efter 30 sekunders kokande.
Lägg den hela köttbiten i botten på lergrytan. Skala och klyfta de gula lökarna, skala och skär morötterna i stora bitar. Sprid ut lök och morot runt om köttet. Skär av de grova stjälkarna från dillen och sprid ut dem. Spara själva dillen till såsen.
Strö över vitpepparkorn, kryddpeppar, kryddnejlikor, lagerblad, timjan och körvel. Häll på mellan 7 och 10 dl vatten så att det precis täcker lammet. Strö över cirka 1 tesked salt.
Lägg locket på och ställ i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt stå i 90 minuter.
När köksklockan ringer, ta ut grytan och lyft ur köttet. Vira in det i lite folie för att behålla värme och god saft. Sila buljongen i en bunke och ställ åt sidan så länge. Lyft gärna ur morötterna och håll dem varma i lergrytan. De är utsökta.
Hetta upp en klick smör i en kastrull och pudra över en matsked mjöl. Låt fräsa en minut under omrörande. Slå på 5 dl av buljongen från köttet, mjölk och grädde och vispa väl. Strö över timjan och körvel, vispa ihop och låt puttra. Tillsätt ättiksprit och strösocker och vispa även ner en liten nypa salt och vitpeppar. Låt puttra ytterligare några minuter och tillsätt den finhackade dillen. Smaka sedan av.
Mer salt, vitpeppar, socker eller kanske ättika? Det ska vara en lätt simmig, klart syrlig sås med mycket smak av både salt och sött. Tveka inte med smakerna utan ta gärna i.
Skär kött i bitar och häll saften i såsen. Vänd även varsamt ned köttbitarna i såsen.
Servera hela härligheten med kokt mjölig potatis och morötterna från grytan. MAGIIIIII!
//Frederik