Lövbiff i tomatsås
En härligt mör och fin lövbiff i tomatsås är löjligt gott. Idag serveras den med lite klyftpotatis som doftar mjukt av vitlök och svartpeppar. Otroligt glädjande helt enkelt.
Sätt ugnen på 225°C och klyfta potatisarna. Bred ut klyftorna på en foliebeklädd plåt. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Ringla över olivolja och lägg ut fyra, fem hela vitlöksklyftor med skal. Banka till vitlöken innan så de spricker lite. Glädje!
Fixa nu till tomatsåsen. Hetta upp lite olivolja i en kastrull. Skala och finhacka en gul lök och en klyfta vitlök. Låt hacket fräsa i oljan utan att det tar färg. Tillsätt ett rejält gäng goda halverade körsbärstomater. Vi har ju lyxigt hemmaodlade, men det går givetvis bra att inhandla istället. Kanske 500 g tomater blir lagom. Tillsätt en näve färska örter. Jag använde basilika, timjan, bladpersilja, salvia och oregano. Droppa i några matskedar tomatmust om ni har det. Annars går det bra med hälften rödvinsvinäger och hälften balsamvinäger. Krydda med lite, lite salt och peppar. Låt puttra på svag värme i några minuter. Mixa sedan tomatröran slät med en stavmixer och smaka av. Mer syra? Vinäger. Mer sälta eller kanske mer peppar? Droppa i lite extra olivolja och låt sedan såsen puttra långsamt och svagt.
Sätt potatisklyftorna i ugnen och låt dem stå i cirka 20-25 minuter. Kika till dem så att de inte bränns vid. Krydda och stek lövbiffarna i olja hastigt på båda sidorna. Häll sedan tomatsåsen över biffarna i pannan och låt sjuda vidare på låg värme tills potatisen är klar.
Servera hela glädjen med förvällda sugarsnaps och ett glas rött. Riktigt underbar, enkel, magiskt lyxig mat. Wow!
Vad behöver ni till denna rätt?
Körsbärstomater
Sugarsnaps
Olivolja
Tomatmust (eller rödvins- och balsamvinäger)
Potatis
Lövbiffar
Gul lök
Vitlök
Färska örter
Havssalt och svartpeppar
//Frederik