Matveterisotto är grymt gott!

Hej vänner,

Måndagen är här med dunder och brak kan man sannerligen säga. Det gråa vädret verkar inte skämmas det minsta över att ösa ner vatten i droppform på mig när jag glatt tar mig till förskolan med Elvis. Jisses så blött… Idag är det klippa video som gäller. Jag regisserar en del videos och just nu är det en flummig liten sak till en kommande Eskobar-dänga. 🙂 Eftersom det är så ruggit ute så tackar jag min nya kaffemaskin på kontoret som värmer mig så gott. Det blir en bra dag trots regn och rusk! 😀

Matveterisotto med chorizo & grön sparris

4 portioner

500 g chorizo
3 dl matvete
½ kruka bladpersilja
200 g riven parmesan
250 g grön sparris
saft från en citron
1 l grönsaksbuljong (2 tärningar, 1 liter vatten)
½ påse schalottenlök
3 klyftor vitlök
Tabasco
Olivolja
Salt & svartpeppar

I kockens glas: Contrada Salvarenza (nr 94418)
I kockens öra: Mark Knopfler – Sailing to Philadelphia

Grymt bra vin detta, oftast kanske med skaldjur eller fisk, men de citrusaktiga tonerna sitter perfekt med en lätt sjudande, citronsmakande risotto i sautépannan. :-) Mark Knopfler har verkligen ingen koppling till denna maträtt, men det är så bra, det är så sjuuukt bra så det är bara ren njutning.

Skala och finhacka alla schalottenlökar och vitlöksklyftor. Koka upp grönsaksbuljongen. Håll den varm. 

Koka upp lite vatten och blanchera sparrisarna utan de träiga ändbitarna i 30 sekunder. Lägg dem sedan i iskallt vatten och när de svalnat, på hushållspapper.

Hetta upp olivolja i en sautépanna och bryn korvarna som slantats innan. Lyft ur korvarna och lägg åt sidan.

Häll på ytterligare lite olivolja i samma panna och blondera schalottenlöken. Tillsätt efter en minut vitlökshacket och låt gå i ytterligare 30 sekunder. Vänd ner matvete och blanda runt. Låt fräsa i en minut eller två.

Slå på 1 dl buljong tillsammans med saften från en citron. Tillsätt 6-7 stänk tabasco och låt fräsa tills all vätska kokat bort och matveten känns nästan helt torr. Tillsätt då 1 dl buljong och fräs till torrt, fortsätt med buljong på detta vis tills matveten gått i cirka 15 minuter och känns mjuk. (För min del så användes cirka 7 dl av buljongen.)

Dela sparrisen i mindre bitar och vänd ner i risotton tillsammans med korvslantarna, ganska grovt hackad persilja och riven parmesan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Ringla till sist över lite olivolja.

Enkelt, men overkligt välsmakande.

Du kanske också gillar