Kyckling & rotsaker med örtyoghurt

En klassiker som kanske kan upplevas oinspirerande kan ändå bli riktigt, riktigt god om man bara lägger ner lite kärlek i matlagningen. Honung, en riktigt fin olivolja och en yoghurt som är helt grymt god. Klockrent som en enkel vardagsmiddag, men ändå lyxlagat om man bara sätter stämningen med lite bra musik och kanske en liten pils om det skulle vara lördag eller så… 🙂

kyckling, ugnsbakade rotsaker, rotsaker i ugn, kycklingbröstfilé, stekt kyckling, örtyoghurt, dijonkräm, lyxlagat

KYCKLING & UGNSROSTADE ROTSAKER MED DIJON- & ÖRTYOGHURT

4 portioner

1 kg rotsaker, majrova, palsternacka, morot, potatis, gulbeta
4 färska, fina kycklingbröstfiléer
god olivolja
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk granhonung
Färsk timjan, oregano och salvia
4 vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Dijon- & örtyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
3 msk dijon
10 blad salvia
2 kvistar timjan, bladen
2 kvistar oregano, bladen
Granhonung, flingsalt & svartpeppar

Sätt ugnen på 225°C.

Finhacka bladen till örtyoghurten. Blanda ingredienserna och smaka av med honung, salt och peppar. Låt stå svalt.

Skala och skär rotsakerna i bitar om cirka 3 x 3 centimeter. Lägg dem i en ugnsform och ringla över rikligt med god olivolja, rödvinsvinäger, honung, finhackade örter, salt och svartpeppar. Krossa två vitlöksklyftor och lägg dem med skalet på bland rotsakerna. Vänd runt och ställ in i ugnen i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.

Dela kycklingfiléerna på längden, vänd dem i olivolja, flingsalt och svartpeppar. Stek dem i olja på hög värme tills de fått en fin gyllenbrun färg tillsammans med två krossade vitlöksklyftor. Dra sedan ned värmen och låt kycklingfiléerna steka klart under lock tills de är helt genomstekta.

Servera rotsakerna med kyckling, yoghurt och en riktigt krispig och spänstig grönsallad. Lätt som en plätt, men grymt välsmakande och glädjande!

//Frederik

Du kanske också gillar