Kotletter med Fetaostkräm & rostade Valnötter

Jag arbetar vidare med min ekonomiskt inspirerade vardagsmat och då är den benfria kotlettraden (fläskytterfilé) en kanonprodukt. Stackarn har lite kasst rykte men om ni följer mig här på Lyxlagat så har ni senaste tiden fått ett flertal recept som är riktigt fina så det är bara kasta bort gamla fördomar och börja använda denna fläskdetalj med glädje! Givetvis kan kotlettraden bytas ut med kotlett på ben, skinkstek eller fläskfilé – inga konstigheter.

Kotletter med Fetaostkräm & rostade Valnötter
Spaghetti med rostad Broccoli

4 portioner

600 g benfri kotlettrad (skär bort den utanpåliggande fettremsan)
1 broccoli
100 g Fetaost
1 dl matlagningsyoghurt
1 citron
Valnötskärnor
Spaghetti
Olivolja
Salt & svartpeppar

Skär kotlettraden i 4 lika stora skivor och banka ut dem med undersidan av en kastrull eller en köttklubba om ni har. Tycker ni det stänker eller är ofräscht så täck köttet med lite bakplåtspapper innan ni går loss. Krydda med salt och svartpeppar runt om. Låt rumstempereras.

Vänd ihop fetaost och matyoghurt med zest från en citron och en liten nypa flingsalt. Krydda ganska rejält med svartpeppar. Förvara svalt.

Trimma broccolin och skär i mindre bitar. Förväll, men underkoka! Häll av och låt svalna direkt. Hetta upp en bra stekpanna och rosta en näve valnötskärnor och rosta igen till fin färg. Låt svalna och grovhacka/krossa lätt. Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.

Stek köttet i olivolja till riktigt fin färg, använd gärna en rostfri panna och låt köttet ”fastna” för att sen lossna av sig självt när ytan karamelliserats. Stek likadant på andra sidan. Låt vila under ett lock på ett bleck.

Bryn under tiden broccolibitarna i lite olivolja med salt och peppar så att det blir några förkolnade toppar här och där. Blanda ihop med pastan.

Servera al dente spaghetti & broccoli med en kotlett som toppas med rostade hasselnötter och en klick fetaostkräm vid sidan av. Pressa över några droppar citron, peppra lätt och hugg in!

Du kanske också gillar