Kebab a la Paul Svensson
Ojojoj, jisses, jisses, jisses!!!
Paul Svensson är en kungligt bra kock det vi vi nog alla, men jag vet inte om ni alla har kikat in hans grillbok Paul Grillar..? Den är rysligt bra tycker jag. För inte länge sedan gjorde jag ett recept helt och ärligt rakt ur boken (händer inte ofta att jag följer ett recept) och resultatet blev overkligt bra. Vi hade våra hang-arounds Linda, Olle & Ture på glädjande besök och sent igår sms:ade Linda efter receptet, så här kommer det! 🙂
Lammfärs på spett
500g lammfärs
1 dl vatten
1/2 dl ekologiskt ströbröd
2 ägg
2 vtilöksklyftor
10 kvistar mynta, finhackade
10 stjälkar bladpersilja, finhackade
1 msk spiskummin
1 lime, saft
salt & svartpeppar
Pitabröd, gärna hembakta
Blötlägg träspett till kebaberna. Rör ut ströbrödet i vattnet och låt dra i 10 minuter. Knåda ihop färsen med salt och sedan äggen. Riv och blanda ner vitlök. Tillsätt mynta, persilja, spiskummin och salt & svartpeppar. Avsluta med att blanda i ströbrödet.
Forma färsen till korvar och trä upp på spetten. Grilla spetten över het glöd tills de fått fin färg och konsistens. Avsluta med att pressa över limesaft.
(Jag tyckte färsen var angingen lös, men grillade i en grönsakskorg med fint rutnät och då höll de ihop bra.)
Servera de underbara kebaberna i pitabröd och med dessa följande magiska såser som också är signerade Paul Svensson;
Auberginekaviar
2 auberginer
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk timjan
2 msk rödvinsvinäger
salt & svartpeppar
Picka auberginer och grilla dem inlindade i folie under lock tills de är mjuka rakt igenom. Gröp ur dem och fräs dem i en kastrull utan att de tar färg tillsammans med olivolja, vitlök, timjan och vinäger. Fräs tills så gott som all vätska är borta. Mixa slät med en mixertstav och smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger.
Gurka i gräddfil med mynta och citron
1 gurka
3 dl gräddfil
1 msk mynta, strimlad
Skal och saft från 1/2 citron
salt
Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt det rinna av. Skala gurkan, kärna ur den och tärna den fint. Salta tärningarna lätt och låt dem rinna av på hushållspapper. Blanda gräddfilen med gurka, mynta, citron, citronskal och smaka av med salt.
I örat: Ane Brun & Ron Sexsmith – Song no 6
Grymt bra låt må jag säga. Under själva videoinspelningen satt jag och drack ett gott vin i bakgrunden utanför bild och gav sällskap till Ane & Ron… God musik och gott i glaset, hahah! 🙂
I glaset: Ronchedone (75801)
Magi i flaska…
Stor grillglädje önskas er alla vänner. Glädje, glädje, glädje!
Nu är det bokbloggen med sill och snaps på schemat.
//Frederik
Mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com
Nu blev mn sugen på kebab minsann, verkar jättegott det där!
Mrs G