Kalvfärsfrikadeller & ångade wontonknyten
Marie bjöd på tokigt lyxig italian fridays nu i fredags. Vi kör ju alltid en variant av fredagslyx med italiensk mat numera och allt som oftast är det Maries matlagningsdag. Så var fallet även i fredags och denna dag var det helt otroligt, fantastiskt gott. Receptet är taget direkt ur senaste numret av Allt Om Mat och bör verkligen testas!
Kalvfärsfrikadeller med ångade wonton knyten
4 portioner
Knyten:
20 wontonplattor (ca 10×10 cm)
150g mascarpone
1,5 dl riven parmesan
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Frikadellerna:
500g kalvfärs
1 vit brödskiva
1 dl vispgrädde
1 ägg
3 msk hackad salvia
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 liter vatten
1/2 dl kalvfond
Tomatsåsen:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
500g körsbärstomater
3 msk tomatpuré
1 msk konc kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Serveras med blandad sallad med rucola & garnera med färsk salvia
Frikadellerna: Lägg brödet i en skål och häll på grädden. Låt stå i ca 5 minuter. Krama sönder brödet och blanda det med färs, ägg, salvia, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till stora köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.
Koka upp vatten och fond i en gryta. Lägg i köttbullarna och låt dem sjuda i ca 8 minuter. Ta upp dem med en hålslev.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en traktörpanna. Tillsätt vin, tomatsås, tomatpuré, fond, salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 15 minuter. Lägg frikadellerna i såsen och låt dem bli varma.
Knyten: Blanda mascarpone och parmesan. Krydda med salt och peppar. Lägg en liten klick av blandningen på plattorna. Vrid ihop till små knyten.
Koka upp en bottenskyla vatten i en ångkokare eller en gryta. Lägg knytena i ångtillsatsen eller i ett durkslag och ställ dem över det sjudande vattnet. Lägg på ett lock och ångkoka ca 3 minuter.
Lägg frikadeller och sås på tallrikar och ställ knytena runt om. Garnera med salvia och servera med sallad. WOW!!!
//Frederik