Julskinkan ska kokas

Här delas väl landet mitt itu, koka eller ugnsbaka..? Jag gillar ju även att hellgrilla min rimmade skinka, men just idag blir det kokning eftersom vi ska äta dopp i grytan på annandagen!

Hur kokar man då enklast den delikataste julskinkan? Jag gör som följer;

Skala och snitta en gul lök så att ni kan fästa vitpepparkorn, kryddnejlikor och kryddpepparkorn i den. Även ett lagerblad ska monteras! Idag ville jag att det skulle bli fint så jag och barnen skapade denna delikata lilla kryddgubbe, haha!

kryddlök, gul lök, kryddnejlika, nejlikor, lagerblad, skinkkok, dopp i grytan, skinspad, kokt julskinka, lyxlagat, frederik zäll

 

Totalt sätt cirka 15 vitpepparkorn, 2 lagerblad, 6 kryddnejlikor och 5 kryddpepparkorn.

Skölj den rimmade skinkan väl, låt nätet sitta kvar. Koka skinkan med en stektermometer instucken där skinkan är som tjockast. Koka upp och skumma eventuellt av med en hålslev. Lägg locket på glänt och låt sjuda sakta till en innertemperatur av 70°C. Lyft då ur skinkan och låt den vila med nät och svål kvar i 30 minuter på en skärbräda.

Höj temperaturen på ugnen till 225°C. Vispa ihop en äggula med 1 msk dijon och 1 msk grov söt senap.

Skär bort svålen och det mesta av fettkappan. Pensla senapsägget på skinkan och strö över ströbröd. Gratinera i ugnen i cirka 15 minuter eller till fin färg.

Glöm inte bort att skinkan serveras bäst varm och att den skall trancheras i tunna, tunna skivor!!!! Glääääädje! 🙂

Avslutningsvis vill jag säga att viktigast av allt är så klart att köpa en bra skinka från första början. Jag tar mina köttinköp via Favoriten i Åkersberga där Johan i charken alltid fixar närproducerat av högsta kvalitet. Tack för det!! Se till att vara ute i god tid när ni ska handla kött så tar er chark hand om ärendet. 🙂

//F

Du kanske också gillar