Ingefärslax med chévre och rödbetsbulgur
Ett gott och mycket vackert sätt att göra bulgur är att riva ned rödbeta. Här kommer en lyxigt välsmakande anrättning som jag gjorde för några dagar sedan.
Slå upp ett gott glas vin. Man vill gärna ha ett hyfsat sött vin som möter upp marinaden till laxen. En chardonnay. Mitt val faller på den suveräna Casot dan Vian 70992.
I högtalarna hjälper Emmylou Harris med stämningen. Lyssna på låten All My Tears. Fantastisk!
Ingefärslax med chévre och rödbetsbulgur
2 portioner
3 msk riven ingefära
2 msk muscovadosocker
1 msk limesaft
400 g ben- och skinnfri laxbit
100 g chévre
bulgur
2 rödbetor
1/2 kruka färsk basilika
Olivolja
1 hel lime
Salt och peppar
Flytande honung
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda finriven ingefära med muscovadosocker och limesaft. Gnid varsamt in fisken i marinaden och låt ligga svalt i 1 timme.
Vänd runt laxen i marinaden igen. Sätt in skapelsen i ugnen med en stektermometer och baka tills innertemperaturen når ca 50°C. Ungefär halvvägs in i bakandet, skär en bit chévre och lägg uppe på laxen.
Koka bulgur enligt paketets anvisningar, men riv ned 2 skalade rödbetor. (Använd plasthandskar så slipper ni missfärgade händer)
Riv grovt basilikabladen med fingrarna och vänd ner i bulgurn med lite olivolja och pressad lime. Smaka av med salt och peppar.
Servera rykande het och garnera med en klyfta lime. Ringla gärna över lite flytande honung.
Smaklig spis mina vänner!
//FZ