Höstmat på Nyhetsmorgon

Jajamensan, i lördags var det höstigt i TV4-studion när jag, Rania och Jenny höll låda!

Recepten finns alltid på köket.se, men givetvis bjuckar jag på dem även här, häng med nedåt bara! 😉

TJÄLKNÖL MED ÄPPELCHUTNEY
Kantarellsås med konjak & lingon

4 portioner

Tjälknölen:
1 kg älgstek, djupfryst
1 l vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
15 svartpepparkorn
20 enbär
Kantarelltsås med konjak och lingon:
200 g gula färska kantareller
3 bananschalottenlökar
2 msk smör
½ msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
1,5 msk viltfond
½ dl färska lingon
½ dl konjak
Äppelchutney:
3 svenska äpplen
1 rödlök
1 msk färskriven ingefära
3 msk sherryvinäger
½ dl strösocker
2 nypor flingsalt
Serveras med rårivna rotsaker

Lägg den djupfrysta köttbiten på ett galler längst ned i ugnen med en droppform under och värm ugnen till 75°C. Efter cirka 2 – 3 timmar borde köttet ha tinat hyfsat, stick då in en stektermometer i mitten av steken. Låt gå tills termometern visar på 65°C. Det tar mellan 5 – 10 timmar beroende på köttbitens form och om ni använder varmluftsugn eller ej. Mitt tips är att sätta igång den tidigt, tidigt en morgon när ni har en hemmadag. Då spelar det ingen större roll hur lång tid det tar.

Blanda ihop vatten, salt, socker, lagerblad, lätt mortlade svartpepparkorn och enbär i en kastrull. Koka upp lagen. Lägg det färdigstekta köttet i en stor bunke och häll över den heta lagen. Ställ köttet svalt för att marineras i 4 timmar. Ligger det längre så blir det för salt.

Skala och finhacka schalottenlökarna. Ansa svamparna. Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör och stek svamparna så att de släpper sin vätska. Lyft ur svamparna och tillsätt resten av smöret och lökhacket. Stek tills löken mjuknat helt. Vispa i mjölet och slå sedan på fond, grädde och mjölk. Låt sjuda i cirka 10 minuter och tillsätt sedan kantarellerna, lingon och konjak. Låt sjuda ytterligare några minuter och smaka sedan av med salt & svartpeppar. Låt såsen gå till önskad konsistens.

Skala och kärna ur äpple och skär i tärningar. Lägg äpple, ingefära, vinäger och socker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under lock i minst 6 – 7 minuter för en krispig variant, eller låt den gå upp emot en timme för en mer klassisk chutney. Strö över flingsalt och vänd runt.

Servera köttet i tunna skivor med äppelchutney, kantarellsås och en riktigt vacker och krispig råkostsallad.


Vill ni se hela det sammanplockade materialet från helgens program med mig så kika på klippet nedan;

HEMMAGJORD VANILJGLASS
Ca 8 portioner

Glassen:
2 stora ägg
1,75 dl strösocker
5 dl grädde
2 dl mjölk
1,5 tsk Bourbonvaniljpulver
Salt kolasås med konjak:
2 dl muscovadosirap
2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl grädde
3 msk smör
Flingsalt
½ dl lingon
2 cl Konjak
Toppa med torkade äppeltärningar

Glassen: Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande.

Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.

Kör glassmixen i er glassmaskin till den är nästan klar. Vänd ner vaniljpulver och kör ytterligare i några minuter.

Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.

Såsen: Värm sirap, socker, smör, lingon, konjak och en nypa flingsalt i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 – 15 minuter. Rör om då och då.

Vänd i grädden, blanda och servera med den delikata glassen. Toppa med ekologiska torkade äppeltärningar.

Tack för denna gång, ses snart igen vänner! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar