TV4 Nyhetsmorgon Tema fläskfilé

Yes, i lördags var det dags igen och det är bara två veckor till nästa vända! 🙂 Här kommer de tre löjligt fina recepten;

MEXICAN DRUNKEN PORK TENDERLOIN
Mexikansk fläskfilé

4 portioner

 

800 g fläskfilé av högsta kvalitet
4 mogna tomater
3 klyftor vitlök
200 g kryddig chorizo
1 dl tequila
1 flaska ljus lager, typ Corona
1 tsk chilipulver
Olivolja
2 gula lökar
Flingsalt & svartpeppar
Serveras med en krispig grönsallad med majs, avokado, chili och pumpakärnor

Sätt ugnen på 175°C.

Putsa filén fri från hinnor och utanpåliggande fett. Skär små snitt/fickor i filén. Slanta de kryddiga korvarna och stoppa in slantarna i de små fickorna i filén.

Dela tomaterna och skala vitlöksklyftorna. Mixa det hela till en hyfsat slät puré och slå på tequila, salt och peppar.

Krydda med chilipulver, salt och peppar. Hetta upp lite olja i en gjutjärnsgryta och bryn filen runt om. Slå sedan tomat- och tequilamixen över köttet. Slå även på ölet, täck med lock och koka upp.

Ställ sedan in hela grytan i ugnen och låt gå i cirka 45 minuter. Är ni osäkra på innertemperaturen så mät med en digital stektermometer, 65°C är vad vi vill ha.

Skär sedan upp filén i centimetertjocka skivor, lägg tillbaka i tomatsåsen och toppa hela anrättningen med finfint skivad gul lök.

Servera med en krispig grönsallad med majs, avokado, grön chili och saltrostade pumpakärnor.


SZECHUAN PORK TENDERLOIN SALAD
4 portioner

 

800 g fläskfilé av högsta kvalitet
4 portioner glasnudlar
Szechuanpeppar
3 cm ingefära
2 klyftor vitlök
2 citrongräs
2 röda chilifrukter
2 tomater2 rödlökar
Minimajs
Färsk koriander
Sesamfrön
Flytande honung
Japansk soja
Fisksås
Risvinäger
Olivolja

Sätt ugnen på 100°C.

Putsa filén och pensla den med fiskolja. Strö över szechuanpeppar och bryn sedan filén runt om i en stekpanna med lite olja.

Ställ sedan in hela stekpannan i ugnen med en stektermometer i köttets tjockaste del. Låt stå tills innertemperaturen uppnår 65°C.

Vispa under tiden ihop ½ dl vatten med ½ dl japansk soja, 2 msk risvinäger och 2 tsk fisksås med fint riven ingefära, riven vitlök och två sönderbankade citrongräs.

När köttet väl är klart, vilket tar sin tid, lägg det direkt i dubbla plastpåsar och häll över hela marinaden. Låt svalna till rumstemperatur och lägg sedan i kylskåp över natten.

Vid servering – koka glasnudlarna enligt förpackningens instruktioner. Låt dem sedan svalna helt. Kärna ur och skiva chilifrukterna fint. Kärna ur och skär tomaterna i tunna klyftor. Skala och skiva rödlökarna.

Vänd nudlarna i lite av köttmarinaden och lägg upp på ett serveringsfat. Toppa med rödlök, tomat och minimajs.

Lyft ur köttet och skär det i tunna, tunna skivor. Lägg dem ovanpå glasnudlarna. Rosta lite sesamfrön i en torr stekpanna och strö över köttet. Ringla över lite honung och toppa med chili och färsk koriander.


PORK TENDERLOIN SLIDERS
Fläskfilé-miniburgare
8 st

 

600 g fläskfilé av högsta kvalitet
8 st hamburgerbröd, små
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk chilipulver
1 msk muscovadosocker
1 msk örtsalt
2 rödlökar
2 msk ättika 12%
4 msk socker
6 msk vatten
Vällagrad cheddarost
Inlagda jalapeños
Olivolja
Tabasco
BBQ-sås

Koka upp vinäger, vatten och socker under omrörande. Låt sedan svalna helt. Skala och skiva rödlökarna och lägg dem i inläggningen. Låt dra i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 100°C.

Putsa filén från hinnor och utanpåliggande fett. Blanda samman alla torra kryddorna och rubba sedan köttet noga. Gnid in kryddorna tills det blir till en kryddpasta som täcker hela filén.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet runt om så att kryddningen blir rejält brynt. Ställ in hela stekpannan i ugnen med en stektermometer i köttets tjockaste del. 65°C är målet.

När köttet är klart, låt det vila i cirka 10 minuter. Riv under tiden cheddarosten.

Har ni fått tag i sliderbröd eller ”minihamburgerbröd” så är det bra, annars kan man skära till större bröd så att de blir cirka 5 – 6 cm i diameter.

Skär köttet i 1,5 cm tjocka skivor. Klicka lite BBQ-sås på bottenbrödet och sedan en skiva kött. Lägg direkt på cheddarost. Toppa med picklad jalapeño och picklad rödlök, stänk över lite tabasco och avsluta med toppbrödet.

Hur gott som helst!

Du kanske också gillar