Hemmagjord Pistageglass

Pistageglass

Nu görs det glass här hemma allt som oftast eftersom jag fick en glass maskin av min kära hustru i födelsedagspresent. Jag gjorde min Glace Caramel för inte länge sedan. Den är tagen från min senaste bok Lyxlagat Sött & Gott och innan den godingen återskapades gjorde jag en äggbaserad pistageglass ur en av mina favoritböcker The River Café Classic Italian Cook Book och det receptet tänkte jag dela med mig av idag…

Gelato Di Pistacchio

10 portioner

200 g osaltade skalade pistagenötter
400 g strösocker (plus 80 g extra)
700 ml mjölk 3%
300 ml grädde
10 stora ekologiska äggulor
I kockens glas: Bache Gabrielsen Pure & Rustic 10 Years (nr 333)
I kockens öra: Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia

Lägg pistagenätterna i en mixer tillsammans med de extra 80 g socker. Mixa det hela först i puls sedan i full fart till ett finfint pulver.

Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm mjölk och grädde till exakt kokpunkten och ta direkt kastrullen av värmen.

Blanda ägg och socker i en matberedare och vispa samman det hela i cirka 8 minuter. Tillsätt då den varma gräddmjölken och låt maskinen gå på lägsta varv hela tiden. När allt är ihopvispat, häll tillbaka smeten i kastrullen och värm sakta, sakta över svag värme tills smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. Det tar cirka 10-15 minuter.

Ta då kastrullen från värmen och vispa ner pistagepulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil, ner i en bunke.

Låt smeten svalna i kylskåp i 12 timmar innan den körs i glassmaskin. Cirka 30-40 minuter i maskinen sen in i frysen i ett gäng timmar. Låt glassen stå framme några minuter innan servering. Glädje!!!

Vi ses nu bums på bokbloggen som fortsätter temat öl som passar i vintertid…

//Frederik

Du kanske också gillar