Hamburgare & fredagsmys
Jag och Elvis har haft en hektisk morgon eftersom vi var uppe med tuppen för att skjutsa Marie till jobbet. De ska ha fredagsöl efter jobbet och det innebär ju så klart lite strul om man har en bil på parkeringen, därav morgonens taxirunda. Vi drog från Maries jobb direkt till Öppna förskolan och busade loss hela förmiddagen. Lille herrn somnade som en stock i bilen på vägen hem och nu sitter jag här och funderar på vad jag och sonen ska hitta på en ensam fredag som denna…
Hamburgare av högsta klass och en god pils tror jag minsann sitter som en smäck. Hittade dessutom overkligt goda chips på matmässan senast. Kettle Chips heter de och rekommenderas varmt. Onyttigt goda… 🙂
Missa nu inte bokbloggen!
Hamburgare med cheddarcrème
4 portioner
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
1 solovitlök
1 msk bostongurka
1 msk dijon
1 msk texas hot sauce
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt & nymald svartpeppar
100 g cheddarost
1 dl crème fraiche
Tabasco
I kockens glas: Sotholmen Extra Stout (nr 11723)
I kockens öra: Johhny Cash – Ain’t no grave
Först lite njutning av drycken och en rejäl dos rysningar av låten, rösten, produktionen och texten. Overklig magi!
Det är bra att göra klart färsen till hamburgarna för att sedan låta dem dra i kylskåpet i en timme. Då “sätter” de sig och håller ihop bättre.
Vispa ihop ägg, dijon, hot sauce och ströbröd och låt stå och dra i 5 minuter.
Lägg nötfärsen i en stor bunke och blanda med händerna ihop färs, ströbrödsmixen och bostongurka. Finhacka i en skalad gul lök och en vitlök. Salta och peppra rejält. Stek en liten klick av färsen och smaka av. Smakar det bra? Då är det dags att forma fyra stora burgare med lätt fuktade händer och sedan låta dem dra i kylen. Täck över med lite plastfilm.
Riv cheddarosten och blanda med crème fraiche. Droppa i lite tabasco och smaka av. Kanske lite salt och peppar? Lite finhackade soltorkade tomater är mycket gott att ha i… Låt fantasin flöda!
Hetta upp en stekpanna med en klick smör, öppna er pils och stek era burgare till perfektion. Servera med några skivor lantbröd, sallad, tomat och den goda cheddarcrèmen. Lite Texas hot sauce på toppen är en höjdare.
Har ni en Abu-rök så är det ytterligare en nivå av magi att innan grillning eller stekning, röka hamburgarna i 4.5 minuter. Glädjens fredag!
//Frederik
Stefan
Hej!
jag förstår inte varför så många envisas med att hälla ner så mycket saker i köttfärsen till hamburgarna. Det liknar ju mer pannbiff än hamburgare. När är det dags att lyfta nivån och istället diskutera vilka köttsorter som man bäst maler ner till burgarfärs?
/Mvh Stefan
frederik
Tjena Stefan,
Kalla det pannbiff om du vill, gott är det hur som helst. 🙂 Givetvis är det mycket viktigt att välja rätt kött. Jag föredrar högrev till hamburgerfärsen. Vilken styckdel är din favorit till detta ändamål?
//Frederik
Stefan
Hej!
Gott tror jag säkert att det är! Tycker bara att man kan få så god köttfärs att man inte behöver massa annat i som tar bort köttsmaken. Grovmalen högrev är finfint som ”standardfärs”. Själv har jag en favorit som innehåller högrev, ryggbiff och short ribs. Även en gnutta oxsvans ger en ordentlig skjuts i smaken.
frederik
Ah, det låter ju helt sjukt gott. Maler du den färsen själv eller köper du den hos slaktaren? Kan du specificera receptet på blandfärsen? Grymt!
//Frederik
Stefan
Jag maler färsen själv med köttkvarnstillsatsen på min köksassistent, så grovt som möjligt. Short Ribs har jag bara lyckats htita hos sandströms kött i söderhallarna i stockholm. På min blogg om just hamburgare har jag två artiklar om köttfärs som heter ”Standardfärs” och ”Köttfärs – en konst!” – kika där så finns recepten och hur jag går till väga för att mala.
Efter att ha ätit färskmalen ”finblandning” vill man inte ha några andra smaker i som drar ner på köttsmaken 🙂
frederik
Grymt! Ska absolut testa! Tack för tipsen!
//Frederik