Giouvetsi

Detta är så löjligt gott att ni bara måste testa! Original är givetvis lamm, men man kan använda nöt/kalv också om man så önskar. Enjoy!

Giouvetsi

4 portioner

1,2 kg lammlägg
2 röda lökar
2 morötter
400 g konserverade plommontomater
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 glas rött vin
3 lageblad
1 dl + 3 msk grekisk olivolja
S o P
250 g Orzo pasta (om ni inte hittar, välj Risoni)
100 g Fetaost

Putsa läggen från hinnor och torka av. Hetta upp all olivolja i en stor gryta på medelvärme och mjukfräs tärnad rödlök och morot i cirka 5 minuter. Öka tempen en aning och bryn läggen runt om till fin yta.

Blanda ner tomatpurén och slå på vinet. Koka upp och reducera till 2/3. Tillsätt så konserverade tomater, ett glas vatten, lagerblad, socker, en bra nypa salt och svartpeppar.

Dra ner värmen så att det precis sjuder svagt. Täck grytan med lock och låt stå orörd i 2 timmar.

När tiden gått, lyft ur lagerbladen och benbitar (och eventuellt löst fett från köttet). Dela varsamt upp i aningen mindre bitar, men inte för smått.

Sätt ugnen på 180 gr.

Hetta upp 3 msk olivolja i en sauteuse och fräs 4 portioner orzo så att den blir lätt gyllene och glansig. Häll orzon över köttet. ’Tryck’ ner den lätt så att den blir blötlagd och lägg på ett lager bakplåtspapper, tryck ner pappret så att det ligger tätt mot maten.

Baka av i ugnen i 30 minuter. Ta sen bort pappret, addera ett litet glas vatten och vänd mkt varsamt runt. Platta lätt till och låt stå ytterligare 15 minuter i ugnen utan papper. Strössla över fetaost och servera i portionsskålar.

Du kanske också gillar