En finfin förrätt

förrätt, skinkstek, rosblad, ätbara blommor, plokabeta, frederik zäll, lyxlagat

För att fira kära syster bjöd vi så klart på middag och jag stod för förrätten. Inga underliga ting egentligen, men helt klart en smaklig och annorlunda sammansättning av vackra och goda ting! Den görs av en hel del olika delar så jag har valt att dela upp receptet nedan. Grymt fint och mycket gott! Passade riktigt fint med både cavan och alen jag skrev om igår.

SALLAD MED ÖRTMARINERAD SKINKSTEK

4 portioner

SKINKSTEK
200 g skinkstek av svensk rapsgris
salt & peppar
smör att bryna i

Salta och peppra skinksteken och bryn i smör. Sätt ugnen på 120°C och baka skinksteken till en innertemperatur på 68°C. Kyl skinksteken och skär sedan i centimetertjocka skivor, skär sedan ner skivorna i bitar, ca 1 x 3 centimeter.

ÖRTVINEGRETTE
1/2 dl rapsolja
1 kruka persilja eller basilika
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Blanda allt och mixa. Häll på örtvinegretten på den nerskurna skinksteken. Marinera i ett dygn i kylskåp.

AIOLI
1 äggula
1 tsk dijon
1 klyfta vitlök
½ msk vitvinsvinäger
1,75 dl olivolja
Salt & vitpeppar

Vispa ihop äggula med dijon, pressad vitlök och vinäger. Vispa droppvis i oljan till en fin majonnäs. Krydda med salt och vitpeppar.

KORV

Ugnsbaka en färsk, välkryddad korv gjord på fläskkött i 75 grader i 45 minuter. Vänd då och då. Låt den svalna och slanta den vid servering.

MONTERING

Montera röd mangold, skivat äpple, skivad polkabeta, slantad korv, lite krossade krutonger, tärningar av skinkstek, aioli och garnera med gula/orangea fairtrade rosenblad. Strö över havssalt och svartpeppar. Ringla över lite av örtvinegretten.

Du kanske också gillar