Citronkyckling med dragonmajonnäs
Hej vänner,
Idag kommer ett tips från helgen då jag vände ihop en riktigt god och vacker familjemiddag med en hel del roliga smaker, kombinationer och glädjespridare. Det är pyssligt och tar lite tid, men läs igenom så ni får koll på läget innan ni börjar så ska ni se att det blir hur lätt som helst, jag lovar!!
HEL UGNSBAKAD CITRONKYCKLING
Rotselleri, rökt fläsksida, champinjoner, tomat, grönkålsschips, picklad silverlök och dragonmajonnäs
4 – 6 rejäla portioner
Kyckling:
2 kycklingar, sköljda och avtorkade
1 knippe färsk timjan
1 citron
3 msk smör
1 solovitlök
1 silverlök
salt & peppar
Tillbehör:
800 g rotselleri
Små delikata champinjoner
Små kvisttomater
200 g alspånrökt fläsksida
1 solovitlök
Olja, salt & svartpeppar
Grönkålsschips:
Grönkål
Kallpressad rapsolja
Flingsalt
Picklad silverlök:
2 silverlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Dragonmajonnäs:
1 äggula
2 – 3 dl kallpressad rapsolja
10 kvistar dragon, bladen
1 msk dijonsenap
1 msk citronsaft
Flingsalt & svartpeppar
Cayennepeppar
Koka upp lagen till den picklade silverlöken tills sockret lösts upp. Skala och skiva silverlökarna fint på en mandolin. Lägg skivorna i en ren glasburk, häll över lagen och låt svalna helt. Ställ sedan svalt tills servering.
Slå en majonnäs genom att först mixa dragonbladen med cirka 1 dl rapsolja, till en slät grönaktig olja. Ställ åt sidan. Vispa upp äggulan med dijon, citronsaft, salt och peppar. Vispa sedan i dragonoljan droppvis. Fortsätt sedan med resterande rapsolja under konstant vispande tills ni får lagom konsistens, vi avgör själva! Smaka av med cayennepeppar och eventuellt mer salt. Låt stå svalt tills servering.
Hetta upp ugnen till 175°C. Bind upp kycklingarna.
Tvätta och zesta citronen. Finhacka timjan och blanda med citronzest, smör och rikligt med salt och peppar. Smeta in kycklingarna med kryddsmöret. Dela solovitlök och silverlök i stora klyftor och lägg inuti kycklingarna. Lägg de två kycklingarna bredvid varandra i en ugnsform och baka av mitt i ugnen till 82°C vid lårfästet, mät med termometer. Det tar cirka 1,2 h.
Skala under tiden rotselleri och skär i tärningar. Förkoka dessa i cirka 6 – 7 minuter i välsaltat vatten. Skär sidfläsket i små stavar och stek dessa knapriga, stek ansad svamp till fin färg. Blanda rotselleri, svamp, sidfläsk och kvisttomaterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över kallpressad rapsolja och strö över flingsalt och svartpeppar. Dela 1 solovitlök i halvor, med skalet kvar och lägg dem på plåten bland de andra godsakerna. Ställ in plåten med allt det goda när det återstår cirka 15 minuter på kycklingarna.
Repa grönkålsblad och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Sprid ut dem jämt, ringla över olja och strö över rikligt med flingsalt och svartpeppar. När kycklingarna är klara, lyft ur dem ur ugnen och ställ in plåten med grönkål. Det tar cirka 5 – 10 minuter att få bladen att torka. Kolla noga, de bränns lätt vid.
Låt kycklingarna vila i några minuter innan ni trancherar i vingar, lår och bröstfiléer. Lägg dessa på plåten tillsammans med allt det andra delikata, toppa med grönkålschips och ställ fram hela plåten på bordet.
Servera med picklad silverlök och den finfina dragonmajonnäsen.