Charlotte Kalla och Marit Björgen bjöd på middag

Charlotte Kalla, Marit Björgen och  Frederik Zäll

Hej Vänner,

Igår  nämnde jag att jag skulle på en middag som jag inte riktigt fick yttra mig om, men nu är det fritt fram och här kommer en sammanfattning från en mycket, mycket trevlig och intressant middag…

Charlotte Kalla och Marit Björgen, två av världens absoluta mest framstående ”skijenter” bjöd tillsammans med Norges Sjömatråd och Kongelig Norsk Ambassade på en Fisk- och skaldjursmiddag av finfin klass med väl utvalda viner och en samling riktigt spännande personer.

Line Kjelstrup Norges sjömatråd

Line Kjelstrup från Norges Sjömatråd inviterade mig till denna middag och jag tillsammans med en handfull människor som på ett eller annat sätt arbetar med mat eller skidsport samlades på Adam & Albins Matstudio i Stockholm igår klockan 18.00. Utöver Charlottes- och Marits matlagningskunskaper så fanns även kocken Henrik Orre på plats från Norges Kocklandslag.

Marit berättade om hur hon lagt om sin kost efter en svacka i karriären och valt fisk som en viktig del. Därefter kontaktades hon av Norges Sjömatråd och nu har de sedan två år samarbetat för att få människor, framförallt kanske barn att få in sjömat i kosten.

Charlotte Kalla, Marit Björgen och Frederik Zäll meny

Menyn;

Skaldjurssoppa Björgen
Räkor, blåmusslor, Pilgrimsmussla
2010 Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling Spätlese, Emrich-Schönleber, Nahe, Tyskland

Soppan serverades med en kräm på pilgrimsmussla och en mjuk och sofistikerad hummersoppa med smak av dill. Det friska vinet i form av en Riesling bjuder som vanligt på en klar friskhet vilket möter sältan i hummersoppan på ett mycket angenämt vis. Glädjeliv helt enkelt!

Charlotte Kalla, Marit Björgen och Frederik Zäll skaldjurssoppa

Sockerstekt Hälleflundra Björgen
Kål, sparris & citron
2010 Morgon ‹‹Côte du Py››, Jean Foillard, Beaujolais, Frankrike 

Den sockerstekta fisken serverades tre sorters kål på tre olika vis, grön sparris, rökt sidfläsk och en beurre blanc med mängder av smör enligt kocken. 🙂 Jag älskar ett välsmakande rödvin till en kraftfull fisk och det gladde mig verkligen att det bjöds på just detta idag. Exempel på samma kombination har jag nyss skrivit om här på bloggen. Kika gärna på mitt recept på Halstrad Skrei, serverad med en Cuvée des Ducs de Fleury Réserve (74973).

Charlotte Kalla, Marit Björgen och Frederik Zäll hälleflundra

Varm mandelkaka
Körsbär, tonkaböna, grädde
2008 Recioto della Valpolicella, Corte Sant’Alda, Veneto, Italien 

En smörstekt mandelkaka i botten serverades med en glass av tonkaböna, körsbärssorbet och frasiga rån. Tonkabönan ser ut som en svart mandel och ger en mjuk smak av bittermandel. Glassen var mycket, mycket välsmakande och hela kompositionen av den varma smöriga kakan, en söt glass och en syrlig sorbet var delikat ända ut i fingerspetsarna. Dessutom så dyrkar jag ett riktigt fint dessertvin till efterrätten. En grymt bra avslutning på en helt fantastiskt god och underhållande middag.

Charlotte Kalla, Marit Björgen och Frederik Zäll mandelkaka

Marit och Charlotte tackade för sig för att åka till hotellet och börja uppladdningen för dagens tävlingar som går av stapeln runt klockan 14.00 om jag inte minns fel. Sprint runt slottet står på schemat för dem. Charlotte sade åt oss att vara på plats och heja, men jag ska faktiskt på möte med tidningen Allt Om Mat så jag får helt enkelt lov att skicka mina lyckönskningar till de båda ”skijenterna” här och nu.

Ett extra ”Heja Sverige!!!” lägger jag till, men säg inget till Marit, Norges Sjömatråd och den Kongelige Norske Ambassaden… Hehe… 😉

Charlotte Kalla, Marit Björgen och Frederik Zäll

 

Kika gärna in på Norges sjömatråd på webben för fina recept på mat från havet.

Ett stort, stort tack för igår! Tack!!!

//Frederik

Du kanske också gillar