Bräckt Skinka med ägg
Väl mött igen kära läsare,
Vi som redan gjort två julskinkor har redan haft chansen att göra ”något mer” med skinkan. Här har vi en rätt som är lika klassisk som julskinkan själv, åtminstone i vårt hushåll. Jag fullkomligen ääälskar bräckt julskinka med stek ägg. Det viktigaste här är nästan potatisen som är så god att man knappt tror att det är sant!
Tricket med potatisen är att återanvända kokt mjölig potatis. Egentligen borde man göra detta oftare istället för råstekt potatis eller så. Spara alltså den kvarblivna mjöliga potatisen från gårdagen eller så får ni göra så här; Koka upp vatten, skala och koka mjölig potatis i stora tärningar tills den börjar mosa sig i kanterna och är nästintill klar. Häll av direkt och låt svalna. Därefter är det dags för magi!
I kockens glas: Shepherd Neame Christmas Ale (11357)
I kockens öra: Kenny Rogers – Kentucky Homemade Christmas
Gryyyymt bra julale och Kenny Rogers är alltid bra! Glädjeliv, haha! 🙂
BRÄCKT JULSKINKA, ROSTAD POTATIS & STEKT ÄGG
4 lätta portioner
500 g julskinka i hyfsat tjocka skivor
4 ägg
500 g kokt, mjölig potatis
Sötstark senap, gärna grovkornig
Smör
Ankfett
Flingsalt & svartpeppar
Hetta upp en rejäl klick smör i stekpannan tillsammans med lika mycket ankfett. När det är hett, vänd ner potatisarna och sprid ut. Låt ligga tills de fått fin färg innan ni vänder dem, man vill inte musha runt för mycket, då blir det bara mos. Stek till finfin, krispig yta och gyllene färg. Salta och peppra friskt.
Stek äggen som ni vill ha dem och bräck skinkan på hög värme i torr panna till fin färg.
Servera denna magiskt goda ”återvinning” med en ruskigt stor klick senap. Magi!
//Frederik
Jenny
Provade att göra julskinkan efter ditt recept och den blev helt perfekt! Tack för en jättebra och inspirerande blogg!