Beef ’n’ Bean & Bästa Glassen
Hej vänner,
Tänkte att jag bums skulle lägga upp de övriga två recepten från helgens bravader i TV4. Först ut har vi själva grytan som är hur god som helst. Toppa den gärna med lite sour cream (gräddfil), lime och tabasco. Vill man ha i chili så går det så klart bra, även andra godsaker – det finns inga regler här, lek, testa och njuuuut!
FIERY BEEF ’N’ BEAN STEW
Ca 6 portioner
700 g fransyska, putsad och skuren i små grytbitar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
4 potatisar
2 tomater
400 g krossade tomater
165 g majskorn, avrunnen konserv
1 burk baked beans (vita bönor i tomatsås)
1 liter köttbuljong
1 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
Salt & svartpeppar
Rapsolja
Tabasco Habanero
Sätt ugnen på 175°C.
Tärna potatisarna, skala och klyfta löken, skala och skiva vitlöken finfint. Tärna tomaterna, öppna era konserver och låt majsen rinna av.
Hetta upp en stor gjutjärnsgryta på spisen. Ringla i 2 msk rapsolja och bryn grytbitarna hårt runt om. Salta och peppra under tiden. Tillsätt lök och vitlök och låt gå under omrörande tills löken mjuknat, cirka 3 – 4 minuter. Tillsätt potatis, tomat, bönor, krossade tomater, majs, 5 dl buljong och lagerblad. Krydda med paprikapulver, cayennepeppar, salt & svartpeppar. Koka upp, vänd runt och täck med lock.
Ställ hela grytan i den heta ugnen och låt gå ostört i 45 minuter. Fyll på med ytterligare 5 dl buljong. Vänd runt och täck åter med grytlocket. Låt gå i ytterligare 60 minuter, utan lock denna gång. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och cayenne. Har ni gott om tid så mår grytan bara bra av att stå och dra, gärna ytterligare 60 minuter med termostatet på cirka 75°C.
Servera grytan med en grönsallad och ett gott majsbröd. Ställ fram Tabasco Habanero så att era cowboys själva kan toppa upp till önskad hetta.
PEANUT BUTTER BANANA ICE CREAM
Ca 8 portioner
2 stora ägg
1,75 dl strösocker
5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 dl jordnötssmör
1 dl finhackade salta jordnötter
½ mogen banan
Lite citronsaft
Gaffla bananen med lite citronsaft, till en slät smet. Ställ kallt.
Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande.
Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.
Ta en deciliter av blandningen och vispa ihop med jordnötssmöret. Vänd sedan ner jordnötssmörsblandningen i den stora bunken igen. Blanda väl.
Kör glassmixen i er glassmaskin till den är nästan klar. Vänd då ned banansemeten och de hackade jordnötterna. Kör ytterligare i några minuter.
Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.
BUTTER SCOTCH
2 dl muscovadosirap
2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl grädde
3 msk smör
Flingsalt
Värm sirap, socker, smör och en nypa flingsalt i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 – 15 minuter. Rör om då och då.
Vänd i grädden, blanda och servera med den delikata glassen. Greeeeat!!
Att jag till allt det delikata ovan även fick hänga med Jillan gjorde ju sannerligen inte lördagen sämre, haha! 🙂