Årets första semla & Château du Breuil
Jo visst, jag är lite tidig, men det är ju så gott, så gott… Man kanske kan se det som att man behöver testa lite olika varianter för att garanterat få den perfekta semlan den 24e februari… 😉 .
Jag älskar sötsaker. Har inga problem med att sänka en chokladkaka om dagen. Suktar dagligen efter damsugare och chokladbollar och längtar efter glass dygnet runt.
Problemet med många semlor som säljs är enligt mig att det är bitar i mandelmassan. Nej, nej, nej det funkar inte… 🙂 .
Man får helt enkelt göra sin egen semla…
ca 14 st
100g smör
3 dl mjölk
50g jäst
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl socker
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
350 g mandelmassa
Mjölk
5 dl grädde
Pudra med florsocker & servera med het mjölk
I kockens glas skvalpar en fruktig Château du Breuil Calvados VSOP (nr 247)
I kockens öra sjunger José Feliciano – California Dreamin’
Ställ fram alla ingridienser så att de når rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk. Mät till 37°C. Häll ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt den tillsammans med salt, socker och ett ägg. Pudra ner lite av mjölet och hjorthornssalt och arbeta in i degen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Använd assistent om ni har…
Jäs degen i 30 minuter under bakduk.
Häll pp degen på ett bord och knåda rejält. Dela degan i 14 lika stora bitar och forma runda släta bullar. Lägg dem på bakplåtspappersbeklädda plåtar och jäs ytterligare 45 minuter.
Hetta upp ugnen till 225°C. Pensla bullarna med det andra ägget och grädda bullarna i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna.
Skär av ett ”lock” och gröp ett litet hål i varje bulle. Blanda inkråmet med mandelmassa och lite mjölk. Blanda tills det blir en härligt seg smet.
Fyll bullarna med smeten och spritsa över vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Serveras givetvis med het mjölk en kall dag. Ojojoj nu längat jag igen… 😀 .
//Frederik
Noashine
Jag tar också gärna semla med het mjölk, men vill då helst ha lite kanel på dessutom 🙂
Noashine
Jag tar också gärna semla med het mjölk, men vill då helst ha lite kanel på dessutom 🙂
Noashine
Jag tar också gärna semla med het mjölk, men vill då helst ha lite kanel på dessutom 🙂
frederik
Hej hej,
Jaså kanel.. Spännande. Skall testas! 🙂
//F
frederik
Hej hej,
Jaså kanel.. Spännande. Skall testas! 🙂
//F
frederik
Hej hej,
Jaså kanel.. Spännande. Skall testas! 🙂
//F
Lena Pe
Hej,
åt min första semla förra veckan, nu blir jag jättesugen igen, håller med – det är bara sååå gott. Men! Du har lite fel om mandelmassan, det får gärna vara bitar i… Och het mjölk går definitivt bort i min värld. Mjölken ska vara i kaffet man dricker till.
Men hembakade är bäst! Kanske till helgen…
/Lena
Lena Pe
Hej,
åt min första semla förra veckan, nu blir jag jättesugen igen, håller med – det är bara sååå gott. Men! Du har lite fel om mandelmassan, det får gärna vara bitar i… Och het mjölk går definitivt bort i min värld. Mjölken ska vara i kaffet man dricker till.
Men hembakade är bäst! Kanske till helgen…
/Lena
Lena Pe
Hej,
åt min första semla förra veckan, nu blir jag jättesugen igen, håller med – det är bara sååå gott. Men! Du har lite fel om mandelmassan, det får gärna vara bitar i… Och het mjölk går definitivt bort i min värld. Mjölken ska vara i kaffet man dricker till.
Men hembakade är bäst! Kanske till helgen…
/Lena
frederik
Haha, nej inga bitar har jag sagt!! 😀
//F
frederik
Haha, nej inga bitar har jag sagt!! 😀
//F
frederik
Haha, nej inga bitar har jag sagt!! 😀
//F
Anna
åh semlor som är sååå gott 🙂 helst hemlagade om man har tid förstås. MEN; nej nej, inte mjölk och annat krafs, den ska avnjutas bara precis som den är 🙂 härom tvistar jag och sambon som också vill ha sin med mjölk. Kul att det kan vara så olika.
Anna
åh semlor som är sååå gott 🙂 helst hemlagade om man har tid förstås. MEN; nej nej, inte mjölk och annat krafs, den ska avnjutas bara precis som den är 🙂 härom tvistar jag och sambon som också vill ha sin med mjölk. Kul att det kan vara så olika.
Anna
åh semlor som är sååå gott 🙂 helst hemlagade om man har tid förstås. MEN; nej nej, inte mjölk och annat krafs, den ska avnjutas bara precis som den är 🙂 härom tvistar jag och sambon som också vill ha sin med mjölk. Kul att det kan vara så olika.
frederik
Haha, ja detta är tydligen ett av vår tids största fråga, hur skall Semlan serveras…
🙂
//F
frederik
Haha, ja detta är tydligen ett av vår tids största fråga, hur skall Semlan serveras…
🙂
//F
frederik
Haha, ja detta är tydligen ett av vår tids största fråga, hur skall Semlan serveras…
🙂
//F