Äppelfylld kalkonfilé med vit sparris & grönpepparsås

Hej medborgare,

Här lagas det för fullt till kommande boken och därför vill jag inte skriva så mycket om vad vi faktiskt äter just nu. Det kommer, det kommer! 🙂 Istället så pushar jag lite för finfina recept ur mina tidigare böcker. Idag kommer en helt overkligt välsmakande och lyxig rätt enligt mig själv som jag rekommenderar varmt. Den är plockad ur boken Lergrytor, Stekar & Långkok. Stooor njutning! 🙂

Att bardera, eller linda in i bacon som man också kan säga, ger en mycket fin sälta och gör huvudrollsinnehavaren fin fyllighet. Här har jag även fyllt kalkonfiléerna med äppelbitar vilket ger en underbar sötma. Söt & salt i perfekt kombination betyder glääädje!

Äppelfylld kalkonfilé med vit sparris & grönpepparsås

4 portioner

2 st kalkonfiléer á 300g
1 äpple, royal gala
8 skivor fint bacon
1 knippe vit sparris ca 200 g
700 g fast potatis
2 citroner
2 msk socker
Smör till stekning
Olivolja
Såsen:
3 msk smör
1 bananschalottenlök
1 äpple, royal gala
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 litet glas konjak
2 msk grönpepparkorn
Salt & svartpeppar

Lyxigt av högsta möjliga grad tycker jag själv och dessutom mycket enkelt och smidigt att fixa till. Börja med att sätta ugnen på 200°C.

Börja med att sticka små hål i kalkonfiléerna med en liten skalkniv. Stick inte rakt igenom utan bara nästan. Skala era äpplen och skär dem i små klyftor som går att trycka in i de nyskapta hålen i kalkonen. Salta och peppra filéerna runt om och linda sedan in dem i 4 skivor bacon vardera. Fäst med rulladnålar eller tandpetare.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn filéerna runt om. Lägg dem i en ugnsform och häll över steksmöret.

Skala och klyfta potatisarna och lägg dem på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Ringla över lite olivolja, och strö över salt och svartpeppar. Blanda runt så att alla klyftorna får smaka av den goda oljan.

Ställ in både potatisklyftorna och kalkonfiléerna i ugnen och låt gå i cirka 30 minuter. Kalkonfiléernas innertemperatur skall vara cirka 70°C. Kolla till ugnen efter 20 minuter och vänd runt potatisarna. Täck över kalkonen med lite folie om de fått tillräckligt med färg.

Dags för såsen. Hacka schalottenlöken och blondera den i smöret tillsammans med grönpepparn. Tillsätt skalat, finhackat äpple, grädde och mjölk och låt reducera till hälften. Slå på konjak och smaka sedan av med salt & svartpeppar.

Skala den vita sparrisen uppifrån och nedåt med en potatisskalare. Den underbara lilla knoppen behöver dock inte skalas. Koka upp vatten och pressa i de båda citronerna. Tillsätt två nypor salt och strösockret. Koka sparrisen i cirka 10 – 15 minuter. Känn efter om den är klar. Lyft den och se om den böjer sig lätt och smidigt. Då är den klar.

Nu gissar jag att alla era glädjande matprojekt är redo att förtäras. Lägg upp vit sparris på varsin tallrik, kalkonfilé skivad i centimetertjocka skivor ovanpå, lite potatisklyftor och grönpepparsås som får rinna ner över den underbart fina kalkonen. Garnera gärna med en äppelklyfta om ni har någon kvar.

Lyx och glädje till er alla gott folk!

Du kanske också gillar