Inkokt lax
Inkokt lax är magi i min värld. Den underbara doften från ättikslagen och det långa utdragna momentet där laxen ska svalna i lagen bygger upp så ofattbart glädjande och stora förväntningar som inom en snar framtid kommer att uppfyllas till mer än 100%. Läckert, lyxigt och inte minst lyxlagat!
Kall inkokt lax med skagenröra
4 portioner
Laxen & lagen:
800 g skinn- och benfri laxfilé
1 liter vatten
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk salt
1 gul lök
2 msk ättikssprit 12%
4 msk socker
1 msk dillfrö
1 msk fänkålsfrö
Skagenröran:
500 g räkor med skal
1,5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk chilisås
1 msk dijon
1 liten rödlök
½ dl finskuren dill
Smakas av med citron, salt & nymald svartpeppar
Servera hela härligheten med kokt färskpotatis
I kockens glas: Zlatý Bazant (nr 1636) – Slovakien
I kockens öra: Mark Knopfler – Prairie Wedding
Börja med laxen och framförallt lagen till laxen.
Sätt ugnen på 100°C. Koka upp alla ingredienserna till lagen, det vill säga allt förutom laxen, och låt det sjuda i fem minuter.
Sila därefter lagen över laxen som ligger i en ugnsform. Ställ in formen med lax och lag i ugnen med en stektermometer i laxens tjockaste del och låt den sakta sjuda till en innertemperatur på 65°C.
När laxen är klar, låt den svalna i lagen vilket så klart tar en hel del tid. Njut under tiden av gåvan ni har i glaset och öronen. Ni kan ju till exempel göra skagenröran under tiden. Glädje!
Blanda alla ingredienser till röran och vänd till sist ned skalade räkor. Smaka av med salt, peppar och citron.
Servera laxen kall med skagenröra och kokt färskpotatis. Gärna en dillvippa och en klyfta citron som garnityr. Tjohoo!!!
Enkel långsam fredagslyx, dock kanske man hade önskat sig ett aningen godare väder att servera till maten… Våren..? Sommaren..?? Hallå..??? Var är ni..???
//Frederik
Namn
Låter som ett smarrigt recept, men jag har en fråga angående temperturen på denna rätt.
Ska temperaturen på laxen verkligen vara 65 grader?
Jag har för mig att lax ska vara mellan 52-58 grader då den är färdig. Hälsar Thomas
lyxlagat
Tjena Thomas, ja, om jag skulle ugnsbaka eller steka/grilla lax så håller jag med dig, men till den kalla inkokta varianten föredrar jag runt 65 grader för något fastare kött. En högst personlig åsikt så klart, brukar du köra runt 55 grader eller?
Mvh, Frederik
Trevlig helg! 🙂
Thomas
Tjena igen, jag har ingen större erfarenhet av inkokt lax, men jag håller med dig att resultatet blir nog bättre om fisken är lite fastare. När det gäller ugnsbakad lax så tycker jag den blir bäst vid 52 grader. Tack för en trevlig blogg och trevlig helg till dig också. Hälsar Thomas