Kyckling i lergryta
Kyckling i Lergryta är ju en klassiker i sig. Att det sedan finns tusen varianter av just kyckling i lergryta och att man även kan laga precis allt annat än just kyckling i lergrytan kanske vi inte har lika bra koll på, men ni trogna Lyxlagare vet ju att jag är en lergrytenörd av sällan skådat slag. Två av mina böcker har varit nästintill 100% fokuserade på just matlagnin i lergryta. Lyxlagat i Lergryta och Lergrytor, Stekar & Långkok…
Hur som helst så kommer här ett spännande och mycket välsmakande recept på en kyckling i lergryta, njut vänner, njut! 🙂
Här kommer ett gammalt recept som jag gjort om efter lite tips från min käre mor. Grundreceptet var med hjortron, men jag lyckade inte få tag i några sådana under tiden jag pulade med detta så det blev tranbär istället. Ett mycket bra val måste jag säga. Detta är ett utsökt recept med underbara husmanstoner och en ljuvlig whiskysås.
Tranbärskyckling med kantarell- & whiskysås
4 portioner
Fågeln
1 stor färsk kyckling ca 1,3 kg
3 dl frysta tranbär
2 msk strösocker
1 bunt färska vinbärsblad
1 litet knippe dill
2 dl torrt vitt vin
10 st vitpepparkorn
10 st kryddpepparkorn
3 msk smör
Salt & nymald vitpeppar
Såsen
2 st schalottenlökar
1 msk smör
5 dl färska kantareller
½ msk vetemjöl
3 dl steksky
½ dl Glenfiddich eller dylik whisky
½ dl grädde
Serveras med
Kokt potatis & tranbärsgelé
Njut först och främst av den vackra fredslåten av och med ”Mr Beatles den tredje”. En god, brittisk Glenfiddich passar både till musiken och till matlagningen. Underbart!
Blötlägg grytan i 30 minuter och tina tranbären. Rör ihop tranbären med sockret i en plastbunke och fortsätt röra tills det slutar knastra.
Ta ut inkråmet, skölj och torka av fågeln ut- och invändigt. Fyll hela fågeln med tranbär blandat med 3-4 färska vinbärsblad. Salta och peppra fågeln väl.
Strö ut nästan alla vinbärsbladen i botten på grytan och klicka ut lite smör. Lägg kycklingen ovanpå. Bre på ytterligare lite smör på fågeln och strö över pepparkornen och dillkvistarna. Lägg de sista vinbärsbladen ovanpå kycklingen och häll på vinet.
Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen som sätts på 200°C. Låt grytan stå i ca 75 minuter. Vill ni så kan man kolla kycklingen med termometer. Innertemperaturen skall vara ca 70°C på kycklingen.
Rensa och skölj kantarellerna. Finhacka lökarna och blondera dem i smöret. Tillsätt svampen och låt fräsa tills vätskan släppt helt. Pudra med lite mjöl och häll över grädden. Sila över 3 dl sky från fågeln. Droppa ner lite whisky och låt såsen puttra i 2 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.
Servera den underbara kycklingen med kantarell- och whiskysåsen, kokt potatis och en rejäl dos ljuvlig tranbärsgelé.
Smaklig spis kära vänner.
Catharina
Hej,
Är relativt nybliven ägare till din fantastiska bok ”Lyxlagat hemma” ur vilken jag till helgen tänkte försöka mig på att laga citronpajen (sid 106). Dock har jag hakat upp mig på chokladkexen som ingår, har du något mer konkret tips på vad för typ av chokladex man bör använda?
Stort tack på förhand!
//Catharina
lyxlagat
Men hej på dig du Catharina, så kul att du diggar min bok! Jag brukar göra pajen med Oreos. Hoppas du finner resultatet välsmakande, själv älskar jag verkligen den där pajen. Lycka till! 🙂
//Frederik
Catharina
Oreos är uppskrivit på inköpslistan! Tack för tipset! Pajen låter verkligen hur god som helst och det ska bli roligt att få smaka den! Trevlig helg i vårsolen!
Catharina