Tagliata con rucola
Visst, det är inte fredag idag och därför kanske det är helt fel av mig att skriva om vår Italian Friday från i fredags, men ni kanske kan ta det som en inspiration och något att se fram emot när det gäller kulinariska glädjeämnen. Eller ännu hellre kanske ni skulle ta och lyxa till det redan i kväll?
Receptet är taget ur fantastiska Bo Hagströms bok Buonissimo!
Nu är det bara att slänga fram grillen och inhandla följande ingredienser:
500g hel entrecôte (Jag hade 2 fina skivor hemma. Det funkade finfint.)
vitpeppar
200 g rucola
30 g parmesan
flingsalt
1 msk hackad rosmarin
1 msk färsk timjan
2 msk ev olivolja
2 msk balsamvinäger
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur en timme före tillagning. Peppra rejält. Vänta gärna med saltet eftersom det torkar ut köttet…
Grilla köttet på hög värme. Vänd det varsamt utan att sticka hål på köttet. Vi vill spara på all köttsaft. Bryn det vackert runt om och låt det ligga en kort stund på indirekt värme (utan direkt värme underifrån) och tillaga den hela köttbiten till en innertemperatur på ca 50°C. Då är köttet rött som sig bör… (Jag som grillade skivor halstrade köttbiten hårt och snabbt. Det blev perfekt…)
Skölj rucolan väl och lägg den på ett uppläggningsfat. Hyvla över fina skivor parmesan. Skär upp köttet efter att det fått vila i 15 minuter i tunna, tunna skivor. Fördela på fatet och strö över några små nypor flingsalt, rosmarinen och er färska timjan. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Vänd runt och servera direkt.