Pizza pomodoro e prosciutto

Pizza prosciutto pomodoro

I går spelade jag in ett radioprogram med Kaj Kindvall som sänds nu på lördag kl 12.00 i P4. Riktigt kul musikfrågesport. Precis till detta tillägnas mycket tid i turnébussen, men denna version som lektes igår var av den svårare skolan. 🙂 Lyssna och försök själva.

Jag missar morgondagens Italian friday som vi har som tradition här hemma. Jag ska nämligen på en av de beryktade herrmiddagarna, Marie och Elvis får helt enkelt klara sig utan mig. 🙂 Här kommer återigen en galet utsökt pizza. Toppa den hur ni vill, det finns ett helt gäng förslag på bloggen för den som önskar mer inspiration. Sök bara på pizza i sökfältet till höger.

Kolla så klart in bokbloggen som skriver om en ale i toppklass denna torsdag.

Pizza pomodoro e prosciutto

4 pizzor

Degen:
50
g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:

1 burk Mutti pizzasås med oregano
200 g prosciutto di parma
200 Taleggio dop
Körsbärstomater, halverade
Flingsalt och svartpeppar
Olivolja
Torkad oregano
I kockens glas: Ca’ de’ Rocchi Bardolino Classico 2008 (nr 95635)
I kockens öra: Dolly Parton – Backwoods Barbie

Börja med att göra degen. Jag har valt att göra Leilas recept som jag tycker är riktigt bra. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.

Sätt ugnen på 200°C med bakstenen på plats.

Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord.

Sprid ut den goda pizzasåsen på degen med baksidan på en slev.

Lägg ut hela skivor skinka och de delade tomaterna på era pizzor. Dela taleggion i små bitar och sprid dem jämt över pizzorna.

Baka av pizzan på bakstenen i ugnen i några minuter, tills kanterna ser krispiga ut och osten smält läckert. Strö över lite torkad oregano innan servering.

Strö över lite flingsalt, svartpeppar, torkad oregano och ringla till sist över några droppar olivolja.

Riktigt riktigt stor njutning önskas er alla. Lev väl

Du kanske också gillar

  1. Matpolisen

    Det är en konst att få till en bra pizza. Ofta lyckas inte ens de professionella pizzabagarna, inte ens i Italien…