Världens dyraste hamburgare

Skärmavbild 2010-09-15 kl. 09.06.36

För inte allt för länge sedan blev jag bjuden av Burger king till en pressträff. Jag visst inte riktigt vad som skulle ske, men att det skulle vara något alldeles extra var tydligt. Jag fick snart reda på att jag skulle bli bjuden på världens dyraste hamburgare, vilket gladde mig enormt. Det skulle ju vara hur kul som helst att få smaka den burgaren …

Dock var detta i en tid då askmolnet från Island bredde ut sig allt mer och ställde in alla flyg. Resultatet blev att den fantastiske kocken Mark Dowding som har skapat hamburgaren inte kunde ta sig till Stockholm och det hela ställdes således in. Otroligt synd, men jag är inte den som lägger mig ner och gråter. Jag hade ju två tydliga frågor jag tänkt ställa till herr Dowding och nu lyckades jag göra det via mail istället. Receptet och svaret jag fick finner ni nedan. Vilka frågor jag ställde..? Vad ska kocken ha i sitt öra & i sitt glas när man tillagar hamburgaren? Haha! 😀

The ingredients that I used, although some of the finest in the world and clearly taste really great, but that doesn’t mean that they will taste great in the burger, its never as simple as just adding expensive or random ingredients, and then thinking the tastes will work together, this is lazy food development.  How we develop our food: from the World’s most expensive burger or one of our Whoppers we always make sure that every ingredient adds either taste or taste and texture, and that it combines with the other ingredients to make it a harmonious balance of layered flavours.

As for the ingredients, take pata negra, can you imagine a better combination of a few slices with a glass of Rioja, or the heady scent of a truffle shaved over creamy scrambled eggs, or the rich moist bite of a flame grilled burger, these are foods of the gods.

Whilst creating burger I will typically listen to a number of different bands depending on my mood, normally a group like Blur as we are from the same area in London, I enjoyed the Kaiser Chiefs in New York and listen to them when I am developing new ideas, and when I am cooking on the BBQ I like to listen the Florence and the Machine.  As for what goes in my glass, again this varies on the situation, I enjoy a good Pinot Noir, and a great chilled beer.

Wagyu Burgare

I följande ordning ska de olika ingredienserna läggas. Kör hårt!

Nygräddat hamburgerbröd smaksatt med iransk saffran och vit tryffel – Överdel
21 g organisk majonäs
9 g machesallad
20 g sauterad lök, i Cristal champagne
9 g vit tryffel
En skvätt 12-årig balsamvinäger från Modena
20 g lufttorkad Pata negra-skinka
1 g rosa Himalaya-salt
Japansk Wagyu-biff
Nygräddat bröd smaksatt med iransk saffran och vit tryffel  – Underdel

Vi ses på min bokblogg nu. Hej hej vänner!

Du kanske också gillar